sport
13

Red Bull Cliff Diving: Spektaklom u Dubaiju završena sezona 2016.

Klix.ba
U Dubaiju je u petak održano posljednje takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016, čime je spuštena zavjesa na najveću i najuzbudljiviju sezonu ovog takmičenja do sada. Novi stari prvak je Gary Hunt, a prvenstvo žena je pripalo senzacionalnoj debitantici Rhiannan Iffland.

Lokacija završnice sezone bila je zgrada Pier 7 u marini u Dubaiju (UAE), prijestonica gastronomije u tom gradu, sa sedam različitih restorana na svakom od sedam spratova. Posebna odlika ovog takmičenja bila je to što je održano navečer, tako da su najbolji svjetski skakači i skakačice svoje akrobacije sa platformi visokih 27 (muškarci) i 20,5 metara (žene) izvodili pod svjetlima reflektora. To je prilično otežavajuća okolnost za skakače, jer ne mogu dobro vidjeti tačku gdje trebaju ući u vodu.

Najbolje su u toj situaciji snašao Andy Jones (SAD), koji kao izvođač u Cirque du Soleil ima ogromno iskustvo u noćnim skokovima. On je u Dubaiju odnio prvu pobjedu u karijeri, zaokruživši tako na pravi način svoju najbolju sezonu do sada. Drugi je bio aktuelni prvak Gary Hunt (Velika Britanija), a treći Jonathan Paredes (Meksiko).

Ali, Gary Hunt je već na takmičenju u Japanu prije dvije sedmice osigurao rekordnu šestu titulu. Viceprvak je Paredes, a Jones je pobjedom u Dubaiju izbio na treće mjesto ukupnog poretka.

U prvenstvu žena, pitanje prvakinje nije bilo odlučeno prije posljednjeg takmičenja, ali bilo je izvjesno da će najveća senzacija prvenstva, australska debitantica Rhiannan Iffland, postati prva takmičarka s pozivnicom koja je osvojila prvenstvo. Njoj je za potvrdu titule bio potreban svega jedan ispravan skok. No, ona se nije zadovoljila time, već je fenomenalnu sezonu okončala kako i dolikuje – pobjedom. Drugo mjesto u Dubaiju je zauzela njena zemljakinja Helena Merten, a Adriana Jimenez (Meksiko) je bila treća.

U ukupnom poretku prvenstva žena, viceprvakinja je postala Kanađanka Lysanne Richard, dok je Cesilie Carlton (SAD) treća.

Ovo prvenstvo bilo je najveće do sada, sa devet takmičenja za muškarce i sedam za žene, na najatraktivnijim lokacijama u Sjevernoj Americi, Evropi, Aziji i na Bliskom Istoku. Jedna od stanica, kao i prošle godine, bila je naša zemlja: Mostar i Stari most su krajem septembra po drugi put ugostili elitu svjetskog cliff divinga.

Konkurencija u prvenstvu postaje sve jača, o čemu svjedoče sve kompleksniji skokovi koji pomjeraju granice fizički mogućeg, ali i činjenica da je u prvenstvu muškaraca ove godine bilo čak šest različitih pobjednika pojedinačnih takmičenja. Sve ovo nagovještava da bi sezona 2017. mogla biti još uzbudljivija i napetija od ove.

Snimak takmičenja iz Dubaija možete pogledati na ovom linku i na Red Bull TV, a sve ostale vijesti, video i foto materijale iz cijele sezone pronađite na www.redbullcliffdiving.com.