Stižu u srijedu
45

Red Bull Cliff Diving: Skakači nestrpljivo čekaju dolazak u Mostar

Klix.ba
Pripreme za Red Bull Cliff Diving spektakl koji se održava 8. septembra u Mostaru su u punom jeku, a skakači jedva čekaju da dođu u grad na Neretvi.

Popularni Helem Nejse su se ponovo javili iz Mostara te na zanimljiv način objasnili osnovne činjenice o cliff divingu. Također, prenijeli poruke skakača koji jedva čekaju takmičenje na Starom mostu.

Stihomir i Gagara iz hip hop grupe Helem Nejse ovih dana u Mostaru prate dešavanja u sklopu Red Bull Cliff Diving takmičenja. U očekivanju subote, kada će 14 najboljih svjetskih skakača i 10 skakačica ponovo demonstrirati svoje nevjerovatno umijeće na Starom mostu, javili su se novim videom.

Na slikovit način su dočarali koliko je ovaj sport zahtjevan, ali i opasan, a objašnjene su i osnovne činjenice o Red Bull Cliff Divingu: uobičajena visina skakaonice iznosi 27 metara, što je jednako visini osmospratnice, skakači u zraku provode manje od tri sekunde i za to vrijeme dostižu brzinu od 85 km/h, a udar o površinu vode jačine je pet G-sila.

Pored samog takmičenja, u Mostaru neće manjkati ni odlične zabave, uz brojne koncerte, klupske svirke i partyje, o čemu će više riječi biti u narednim danima.

Prije samog dolaska u Mostar, skakači i skakačice su poručili šta očekuju od stanice u Mostaru:

"Uvijek volimo biti tamo, ljudi su zaista predivni i jedva čekamo još jedno odlično takmičenje“, kaže prvi pobjednik u Mostaru, Meksikanac Jonathan Paredes, a pobjednica prvog takmičenja žena, Kanađanka Lysanne Richard, dodaje da je to bilo njeno najbolje skakačko iskustvo.

"Mostar je jedna od najzabavnijih stanica, jedna od lokacija sa najboljom atmosferom“, mišljenja je šestostruki prvak, Englez Gary Hunt.

Skakači će se u srijedu okupiti u Mostaru, gdje u četvrtak imaju prvi trening. Prve dvije serije takmičarskih skokova na rasporedu su u petak u podne, a veliko finale takmičenja zakazano je za subotu 8. septembra, također u 12 sati.