sport
0

Red Bull Cliff Diving: Otvorena sezona skokova u vodu na obali Atlantskog okeana

Klix.ba
Na prvom ovosezonskom takmičenju svjetske serije Red Bull Cliff Diving, koje je održano u subotu u francuskom La Rochelleu, slavio je ruski predstavnik Artem Silchenko.

Borba za prestižni naslov počela je skokovima s platforme postavljene na vrhu tornja sv. Nikole do kojeg vodi 120 stepenica. Ovom spektaklu prisustvovalo je oko 70 hiljada gledalaca. Oni su takmičarima davali dodatnu motivaciju da u tri sekunde pri brzini do 85 km/h pokažu svoje vještine u punom sjaju.

Inače, skakalo se sa tornja sa visine od 27 metara, što je gotovo trostruko više od skakaonice na Olimpijskim igrama. Dan prije takmičenja u La Rochelleu je puhao vjetar brzinom i do 40 kilometara na sat i otežavao trening takmičarima. Neki su čak odustali od treninga u strahu od povreda.

Na dan finala vjetar je prestao puhati na obali Atlantskog okeana i pomogao Artemu Silchenki da ostvari najbolji rezultat i na kraju zasluženo dotakne vrh ispred branioca naslova iz prošle sezone Garyja Hunta iz Velike Britanije.

“Kako se osjećam? Nevjerovatno je kako se osjećam”, kratko je rekao vidno sretan odmah nakon pobjede Artem koji sada vodi u ukupnom poretku.

Dvojica glavnih konkurenata za vrh tabele, trostruki šampion Red Bull Cliff Divinga Gary Hunt i Orlando Duque, deveterostruki prvak svijeta i šampion Red Bull Cliff Divinga iz 2009. godine su nakon čestitki pobjedniku naglasili kako je ovo tek početak sezone i da imaju dovoljno vremena za prikupljanje poena u preostalih 7 takmičenja iz serije 2013.

Naredno nadmetanje održat će se u Kopenhagenu 22. juna. 2013. godine.

Redoslijed prvih pet nakon takmičenju u Francuskoj:

  1. ArtemSilchenko (Rusija) 200 poena
  2. Gary Hunt (Velika Britanija) 160 poena
  3. BlakeAldridge (Velika Britanija) 130 poena
  4. OrlandoDuque (Kolumbija) 110 poena
  5. MichalNavratil (Češka Republika) 90 poena