sport
0

Red Bull Cliff Diving: Gary Hunt i Rachelle Simpson postali prvaci svijeta

Klix.ba
Gary Hunt pobijedio je na posljednjem ovosezonskom nadmetanju svjetske serije Red Bull Cliff Divinga u meksičkom Yucatanu i postao prvak svijeta. Na drugom mjestu završio je Artem Silchenko, dok je na poziciji tri bio David Colturi.

Inače, Britancu je ovo bio četvrti trijumf od ukupno sedam nadmetanja te je sasvim zasluženo dotako vrh u ovosezonskom takmičenju. Pet prvoplasiranih automatski se plasiralo za natjecanje naredne sezone. To su Gary Hunt, Artem Silchenko, Steven LoBue, Orlando Duque i David Colturi.

Nakon završene sezone i nadmetanja u Meksiku svjetski šampion je bio zadovoljan.

"Imao sam veliku želju da pobiejdim u Yucatanu iako sam već ranije osigurao naslov prvaka. Dakako, presretan sam rezultatom. Gubitak titule u prošloj sezoni bio je veliki motiv za mene. Težio sam da dođem do konačnog cilja i uspio sam. Veseli me što radim sa ovakvim konkurentima. Svi su vrhunski sportisti“, kazao je Hunt.

I Rus Silchenko je naglasio kako su dojmovi nakon završetka sezone sjajni.

"Biti drugi nakon svege što sam doživio je fantastičan rezultat. Imao sam težu povredu ramena. Ipak, sve se dobro završilo. No, brzo sam se oporavio, osjećao sam se sve bolje i bolje i na kraju završio na poziciji dva. Ovo je jedan od najtežih godina u mojoj karijeri. Inače, Red Bull Cliff Diving se mnogo poboljšao u ovoj sezoni", kazao je Artem.

David Colturi koji je bio treći u Yucatanu, a peti u ukupnom poretku bio je sretan nakon ostvarenog rezultata u Meksiku.

"Ja sam sada na vrhu svijeta. Stigao sam na posljednje ovosezonsko nadmetanje sa znanjem da imam šansu da izbjegnem kvalifikacije ako budem ostvario dobar rezultat. Uspio sam i sretan sam. Imam velike planove za 2015. godinu", apostrofirao je David.

Redosljed nakon takmičenja u Yacatanu:

1.Gary Hunt (Velika Britanija) 2. Artem Silchenko (Rusija) 3. David Colturi (SAD) 4. Michal Navratil (Češka Republika) 5. Andy Jones (SAD)

Redosljed u ukupnom poretku:

1.Gary Hunt (Velika Britanija) 1110 poena 2. Artem Silchenko (Rusija) 840 poena 3. Steven LoBue (SAD) 680 poena 4. Orlando Duque (Kolumbija) 660 poena 5. David Colturi (SAD) 610 poena

Rachelle Simpson dominirala

Treba istaći da je održano i treće takmičenje u ženskoj konkurenciji, a ponovo je slavila Amerikanka Rachelle Simpson koja je nastavila dominaciju. Druga je bila Adriana Jimenez iz Meksika, a na poziciji tri završila je Ginger Huber iz SAD-a.

"Izuzetna sam sretna. Neopisiv je osjećaj osvojiti prvu svjetsku seriju u ženskoj konkurenciji. Bila sam bolesna pa sam u nadmetanje ušla sa nervozom. Vjerujem da ću u narednoj sezoni biti još bolja", istakla je Simpson koja je u tri takmičenja upisala isto toliko pobjeda.

Redosljed u ukupnom poretku:

1.Rachelle Simpson (SAD) 600 bodova 2.Anna Bader (Njemačka) 390 bodova 3. Adriana Jimenez (Meksiko) 360 bodova 4. Ginger Huber (SAD) 330 bodova 5. Tara Hyer-Tira (SAD) 290 bodova