sport
0

“Red Bull Cliff Diving 2009.“ - nestani u 3 sekunde!

Totalsport
Počela je najekstremnija skakačka serija u historiji. U svijetu je samo je stotinjak sportista ove sorte – dovoljno odvažnih, te atletski spremnih, izvesti skok s ekstremne visine i uroniti u duboko plavetnilo.

Njih 13-orica ogledala su se ovog vikenda u francuskome La Rochelleu, na prvoj od osam stanica velike skakačke turneje po najljepšim, najopasnijim i najautentičnijim europskim lokacijama. Skakali su s visine 27,5 metara u Atlantski ocean temperature 16 stupnjeva. Letovi, uz zračne akrobacije - složene figure, trajali su oko 3 sekunde. Najbolje je ocjene, kad su se zbrojile tri serije skokova, dobio Ukrajinac Andrej Ignjatenko (317,3 boda).

„Ledeni“ 44-ogodišnjak jedini je propuštao treninge, sačuvavši svoj „show“ za glavnu priredbu pred 30000 Francuza. Favorizirani Kolumbijac Orlando Duque nadvisio je mladog Britanca Garya Hunta u akrobacijama s Tornja Svetog Nikole.

U junu će, na drugom susretu Red Bull Cliff Diving serije, ambijent biti sasvim drukčiji - u Rotterdamu će se skakati sa stogodišnje lučke dizalice, a potom će, 11. jula, ovi majstori stići u Dubrovnik. Skakat će se u unikatnom ozračju tvrđave Lovrijenac s platforme 26 metara iznad mora.

Brzina koju skakači postižu je oko 90 km/h, a dubina vode, zbog sigurnosti, mora bit najmanje 5 metara.