sport
0

Red Bull Air Race: U dramatičnoj završnici Britanac Nigel Lamb postao svjetski prvak

Klix.ba
Britanski pilot Nigel Lamb svjetski je prvak Red Bull Air Racea za 2014. godinu. Spektakularna i dramatična završnica održana je proteklog vikenda na Red Bull Ringu, austrijskoj stazi Formule 1 u Spielbergu.

Velika borba se vodila između Nigela Lamba i Austrijanca Hannesa Archa koji je imao podršku od oko 35 hiljada domaćih navijača. Prije Spielberga Lamb je bio vodeći u ukupnom poretku sa 53 poena, sa samo 5 poena zaostatka na drugom mjestu bio je Arch koji je za svjetsku titulu trebao pobjedu u posljednjoj utrci i da se nada da će Lamb završiti na trećoj poziciji. Ovakav rasplet je Archu pored pobjede pred domaćim navijačima donosio i titulu planetarnog prvaka.

Nakon prvog treninga, kvalifikacija i prvih vožnji na utrci sve je išlo u prilog Austrijancu. Arch je posljednji nastupio i trebao je pobjedu, jer je Francuz Nicolas Ivanoff imao najbolje vrijeme, a Britanac je bio na drugoj poziciji.

U dramatičnoj završnici svi su vjerovali da će čovjek koji odlično funkcioniše pod pritiskom i ovaj put biti najbolji. No, to se nije desilo.

Sa tri desetinke zaostatka za vodećim Arch je evidentno gubio titulu prvaka i na kraju je zaradio penal od dvije sekunde. Osim što je izgubio naslov svjetskog šampiona, izgubio je i pobjednički podiju pred domaćom publikom.

Završio je četvrti, a drugoplasirani Lamb je prvi put u svojoj izuzetno bogatoj letačkoj karijeri postao svjetski prvak Red Bull Air Racea.

"Izuzetno sam sretan, jer sa postignutim vremenom mislio sam da se neću uspjeti. Osjećam se nevjerovatno. Jednostavno, ne mogu to opisati riječima“, koračao je na liniji zadovoljstva svjetski šampion Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2014. godine - Britanac Nigel Lamb.

Viceprvak Hannes Arch, pilot od reputacije i ugleda, bio je tužan zbog propuštene prilike da slavi na domaćem terenu. Nadu za naslovom ugasio je Lamb. Međutim, Arch nije plakao nad sudbinom.

Pored čestitki šampionu zahvalio se publici na izvanrednoj podršci i obećao veliku borbu u 2015. godini.

Pobjednik utrke na stazi Formule 1, Francuz Ivanoff, nakon slavlja u Dallasu upisao je svoj drugi trijumf ove sezone i potvrđuje da nema favorita za narednu sezonu.

Ove godine 9 od 12 pilota uspijelo se popeti na pobjedničko postolje, što govori u prilog tomu da će konkurencija za naslov prvaka u 2015. godini već sada se može reći biti neizvjesna. Priča će biti ista, a uspjeh će stajati negdje na kraju puta.

Rezultati utrke u Spielbergu:

  1. Nicolas Ivanoff (Francuska)
  2. Nigel Lamb (Velika Britanija)
  3. Martin Sonka (Češka Republika)
  4. Hannes Arch (Austrija)

Finalni ukupni poredak Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2014:

  1. Nigel Lamb (Velika Britanija)
  2. Hannes Arch (Austrija)
  3. Paul Bonnhome (Velika Britanija)
  1. Nicolas Ivanoff (Francuska)