sport
0

Red Bull Air Race: Japanac slavio u Japanu

Klix.ba
Na trećem ovosezonskom nadmetanju svjetske serije Red Bull Air Race održanom za vikend u japanskoj Chibi slavio je Yoshihide Muroya.

Definitivno, bio je to emotivan trenutak za lokalnog heroja koji je pred 50 hiljada navijača dotakao vrh.

Na drugom mjestu završio je Martin Sonka iz Češke Republike, dok je na mjestu broj tri i pobjedničkom postolju završio i Kirby Chambliss iz SAD-a. Nijemac Matthias Dolderer bio je tek na osmom mjestu. Osvojio je tri boda, ali je ostao na liderskoj poziciji ukupnog poretka.

Inače, pobjednik Muroya je imao izvedbu bez greške i zasluženo je stigao do trijumfa. Na kraju se japanski pilot sa suzama u očima zahvalio svojoj ekipi i navijačima koji su ga bodrili.

"Ovo je poseban osjećaj. Pripremili smo se i ekipa je radila izuzetno dobro. Mislim da su nas navijači gurnuli u pobjedu. Ja letim 25 godina, a ovo je moja prva pobjeda na ovom nivou. Zbog toga se osjećam posebno. Veliki trenutak za mene i ekipu", istakao je nakon takmičenja Muroya.

Drugoplasirani Sonka naglasio je kako je zbog lošeg rezultata u prve dvije ovosezonske utrke bio pod pritiskom pred nastup u Chibi.

"Bio sam pod pritiskom koji sam sam sebi stavio. Moj tim me stavio u dobru poziciju. Želio sam osvojiti prvo mjestu, ali sam i ovako zadovoljan", kazao je nakon utrke pilot iz Češke Republike koji je osvojio dodatnih 12 bodova.

Kirby Chambliss je bio zadovoljan trećim mjestom. Podvukao je kako se osjećao dobro nakon završene utrke.

Matthias Dolderer je ostao prvi u ukupnom poretku. Premda je neočekivano završio na razočaravajućem osmom mjestu.

"Napravili smo pogrešku i utrku sam završio na osmom mjestu. Dojam ću pokušati popraviti već u Budimpešti", kazao je Nijemac.

Naredno nadmetanje bit će održano 16. i 17. jula u glavnom mađarskom gradu.

Redosljed prvih pet takmičara u Chibi:

1.Yoshihide Muroya (Japan) 15 bodova 2. Martin Sonka (Češka Republika) 12 bodova 3. Kirby Chambliss (SAD) 9 bodova 4. Nigel Lamb (Velika Britanija) 7 bodova 5. Juan Velarde (Španija) 6 bodova

Prvih pet u ukupnom poretku:

1.Matthias Dolderer (Njemačka) 30 bodova 2. Kirby Chambliss (SAD) 20 bodova

  1. Nicolas Ivanoff (Francuska) 19 bodova
  2. Yoshihide Muroya (Japan) 18 bodova
  3. Hannes Arch (Austrija) 17 bodova