sport
0

Red Bull Air Race: Dolderer slavio u Spielbergu, prvi u ukupnom poretku

Klix.ba
Najbolji svjetski piloti ovoga su se vikenda u austrijskom Spielbergu nadmetali u drugoj ovosezonskoj utrci Red Bull Air Race.

Takmičenje je održano na poznatoj stazi motosporta, domu prestižnog austrijskog F1 Grand Prixa - Red Bull Ringu. Spektakularni zračni okršaj iznad legendarnog ringa pripao je Nijemcu Matthias Dolderer. Drugi je bio domaći takmičar Hannes Arch, dok je na trećem mjestu završio svjetski prvak iz 2014. godine Bitanac - Nigel Lamb.

Dolderer se trijumfom u zemlji podno Alpa uspio domoći provg mjesta u ukupnom poretku. Svojim vještim manevrisanjem između postavljenih pilona zasluženo je dotakao vrh u Austriji. Bio je gotovo nepogrešiv.

"Apsolutno fantastično. San je napokon postao stvarnost. Zahvaljujem svima u timu. Na kraju je sve ispalo kako treba", istakao je nakon utrke Dolderer.

Inače, Matthias je na otvorenje sezone u Abu Dhabiju završio na drugom mjestu. Tada je Red Bull Air Race dokazalo da je jedan od onih sportova koji, prvenstveno zbog svoje nepredvidivosti, iz godine u godinu privlači sve više ljubitelja brzine i akcije. Dokaz je bila neočekivana pobjeda Francuza Nicolasa Ivanoffa koji je u Spielbergu bio tek sedmi.

Možda nam već naredna utrka u japanskom gradu Chiba, koja će se održati 4. i 5. juna, ponudi nova iznenađenja u ovom sportu.

Redoslijed pilota u Spielbergu:

  1. Matthias Dolderer (Njemačka)
  2. Hannes Arch (Austrija)
  3. Nigel Lamb (Velika Britanija)

Redoslijed prvih pet pilota u ukupnom poretku:

  1. Matthias Dolderer (Njemačka) 27 poena
  2. Nicolas Ivanoff (Francuska) 19 poena
  3. Hannes Arch (Austrija) 12 poena
  1. Pete McLeod (Kanada) 11 poena
  2. Kirby Chambliss (SAD) 11 poena