{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reakcija Nogometnog saveza BiH: Radimo u interesu klubova

6.8.2014. u 15:42
0
24
Reakcija Nogometnog saveza BiH: Radimo u interesu klubova
0
Reakcija Nogometnog saveza BiH: Radimo u interesu klubova
Iz Nogometnog saveza BiH reagirali su na intervju sa predsjednikom FK Željezničar Almirom Gredićem objavljenom na portalu Klix.ba 4. augusta.
Nogometni savez Bosne i Hercegovine je sponzorskim ugovorima sa BH Telecomom o sponzoriranju Premijer lige NS BiH imao intenciju da pomogne klubovima, a aranžman u koji NS BiH nije ušao zbog bilo kakvog profita. Naime, iz sredstava ovog ugovora već dvije sezone pokriveni su troškovi kotizacije klubova, kao i troškovi svih službenih lica.

Konkretno, nakon što klubovi izvrše reklamno-propagandne usluge prema sponzoru, a poslije kompleksnih zakonskih procedura, finansijska sredstva koja dobije NS BiH iz ovog ugovora neposredno se uplaćuju sudijama, kontrolorima suđenja i delegatima na premijerligaškim utakmicama i u tom smislu klubovi nemaju bilo kakvih obaveza prema njima. Kako sponzorski fond nije bio dovoljan, NS BiH je u prethodne dvije sezone i iz vlastitih finansijskih resursa snosio dio troškova službenih lica, navode u saopštenju.

Na sastancima koji su održani sa klubovima BH Telecom Premijer lige velika većina je apsolutno podržala i novi ugovor sa istim sponzorom u istim finansijskim okvirima kao i ranije. Istina je da su, shodno zahtjevu sponzora, obaveze pojedinih klubova u novom ugovoru nešto veće u pogledu ustupanja prava na TV prenose, ali je u vezi s tim potrebno naglasiti da je raspored utakmica za TV prenose predložio BH Telecom, a ne NS BiH, dodaju u reagiranju na intervju objavljenom na Klix.ba.

Međutim, Savez je u kontaktima sa sponzorom i TV kućama koje će prenositi utakmice pokušao izdejstvovati određena prava za klubove sa najvećim brojem utakmica predviđenih u TV prenosima. Takvi pregovori su još uvijek u toku i Savez će učiniti sve da budu okončani u interesu klubova.

Ovom prilikom želimo istaći da je NS BiH pokušao inicirati formiranje udruženja premijerligaša. Nažalost, klubovi nisu u dovoljnoj mjeri iskazali zainteresovanost da takvu inicijativu i realizuju i osnuju udruženje koje bi artikulisalo njihove zajedničke ciljeve i interese, pa i u kontekstu sponzorstva lige.

NS BiH je na različite načine pomagao klubovima, pogotovo u rješavanju finansijskih problema, intervencijom kod poreznih organa, prolongiranjem rokova za izvršavanje finansijskih obaveza, otpisom dijela dugovanja itd. Također, NS BiH je putem UEFA projekata osigurao i značajna finansijska sredstva za unapređenje infrastrukture na premijerligaškim stadionima, kao i finansijsku pomoć za razvoj omladinskog nogometa.

U tom smislu, potrebno je napomenuti da je, pored oslobađanja od kotizacije u iznosu od 12.000 KM po sezoni, odlukom Izvršnog odbora NS BiH, ove godine klubovima BH Telecom Premijer lige otpisan i dio dugovanja u iznosu od po 10.000 KM, te da je svakom klubu koji je u posljednje tri sezone član prvog stepena takmičenja, osigurano po 90.000 EUR iz investiocionog projekta za razvoj infrastrukture. Na ovaj način, NS/FS BiH je svakako omogućio stvaranje boljih uslova za funkcionisanje klubova, stoji u saopštenju.

NS BiH izražava žaljenje ako pojedini klubovi nisu uočili napore koji je savez u posljednjih nekoliko godina učinio u cilju finansijske i svake druge pomoći klubovima, te afirmaciji lige i popularizaciji nogometa/fudbala. Bez obzira na pokušaje dezavuisanja takvih napora, NS BiH će nastaviti kontinuitet djelovanja u pravcu daljeg prosperiteta, uz svestranu saradnju i pomoć klubovima, ali i potpuno ostvarenje i zaštitu interesa NS BiH, stoji na kraju saopštenja iz NS BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: