Nogomet
426

Almir Gredić za Klix.ba: Politika Nogometnog saveza BiH je porazna za Željezničar

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Predsjednik FK Željezničar Almir Gredić u razgovoru za Klix.ba kritikovao je politiku Nogometnog saveza BiH, navodeći kako ona u određenim segmentima vodi ka gašenju bh. klubova koji rade na ispravan način.
Almir Gredić: Odluke Izvršnog odbora Saveza su na štetu Željezničara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Almir Gredić: Odluke Izvršnog odbora Saveza su na štetu Željezničara (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Gredić je pritom u prvom redu istakao novi sponzorski ugovor koji je NS BiH ovih dana potpisao sa BH Telecomom.

"Ovaj novi ugovor je još nepovoljniji po Želju nego ranije, jer se od nas sada traži da u okviru njega damo prijenos deset utakmica sa Grbavice za BHT ili Moja TV, šest banera na stadionu, logo na dresovima. Zauzvrat, Željo za to dobije 56.000 KM, isto koliko i svi ostali klubovi u Premijer ligi. U prvom redu, to bi se trebalo izdiferencirati, jer je potražnja za utakmicama najtrofejnijeg kluba u BiH, Željezničara, daleko veća od nekih drugih klubova koji su, naprimjer, tek ušli u Premijer ligu", smatra Gredić.

Novac koji se "ni ne vidi"

Navodi kako 56.000 KM po osnovu ovog ugovora Željezničar "ni ne vidi", jer kroz tu sumu budu iskompenzirani troškovi koje je klub dužan platiti za kotizaciju i za sudije. Osim toga, dodaje, Željo tokom sezone bude kažnjavan zbog ispada navijača, te tako na kraju budu čak i dužni NS BiH, jer kazne budu znatno veće od 56.000 KM.

"Želimo razgovarati sa ljudima iz Izvršnog odbora NS BiH, jer nismo spremni prihvatiti ovakav ugovor. Mi imamo četiri firme koje nam godišnje daju po 50.000 KM za dva banera na stadionu. Praktično za isti novac mi na ovaj način dajemo tri puta više, šest banera, plus deset prijenosa utakmica, čime se direktno značajno smanjuje broj gledatelja na tribinama, a na taj način i interes sponzora od kojih klub živi je znatno manji. Uz to, kada nam istekne ugovor sa navedenim firmama, one s pravom mogu tražiti iste uslove kao i NS BiH", navodi naš sagovornik, dodajući kako je Željezničaru tokom jedne sezone za normalno funkcionisanje potrebno najmanje 2,5 miliona KM.

"Iz NS BiH se pozivaju na neke članove Statuta u kojima se navodi kako su klubovi dužni sprovoditi sve ugovore Saveza. Pa, valjda je Savez tu radi klubova, a ne obrnuto", pita se Gredić, navodeći kako je novi ugovor NS BiH sa sponzorom, pod ovim uslovima, nemjerljivo štetan za klub sa Grbavice.

No, nije to jedina zamjerka predsjednika Željezničara na politiku Saveza, kojom se, kaže, bh. klubovi koji ulažu u podmladak dovode u veoma nepovoljnu situaciju.

Najbolji mladi igrači odlaze za 24.000 KM

"Izvršni odbor NS BiH prije godinu i po donio odluku kojom su naknade za treniranje mladih igrača smanjene do 70 posto. Na taj način Željezničar za kapitena kadetske reprezentacije države koja je 20. na listi FIFA-e i učesnica SP-a dobije 24.000 KM. To je porazno i za trenere i za klub, a jedino u toj priči dobro prolaze mešetari i menadžeri koji za male pare dobiju igrača, 'operu papire' angažujući ga na mjesec-dva u drugom bh. klubu, i onda pokupe sav kajmak. Klub koji je uložio 7-8 i više godina u tog igrača dobija mizeran iznos", pojašnjava Gredić, navodeći da se to mora promijeniti ako se, u prvom redu, želi popraviti kvalitet bh. lige, ali i omogućiti bh. klubovima da opstanu.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ističe kako su igrači Željezničara u mlađim uzrastima prvaci skoro u svim kategorijama u kojima se takmiče, te da na kraju za osvajanje prvenstva ili Kupa dobijaju nikakve, odnosno simbolične nagrade. Slično je, kaže, i sa seniorskim ekipama koje za osvajanje lige ili Kupa dobijaju mizerne iznose.

"U jučerašnjoj utakmici protiv Olimpica u 1. kolu Premijer lige BiH Željezničar je na terenu igrao sa devet igrača koji su ponikli u našoj školi. Utakmicu smo završili sa napadačima čiji je prosjek godina 19. To najbolje govori o našoj opredijeljenosti da stvaramo kvalitetne igrače i baš zbog toga je žalosno što nam se onemogućava da taj svoj rad i naplatimo. Uz to, u mlađim kategorijama Željezničara trenira 500 djece koju smo sklonili sa ulice. Dakle, to je direktna korist za državu od koje bi Željo trebao dobiti znatno više novca od 200.000 KM koliko dobijemo od Kantona Sarajevo i Federacije BiH, mada, u svakom slučaju, hvala im i na tome", naveo je Gredić.

Nadalje, Gredić ističe i kako se godinama govori o skraćivanju Premijer lige, ali da sve ostaje na pričama.

"Sasvim je jasno da u BiH nema 300-400 toliko kvalitetnih igrača za Premijer ligu. Uz manji broj klubova dobilo bi se i na kvalitetu, a i značajnije bi se privukli sponzori. Ovako, imamo to što imamo", navodi predsjednik FK Željezničar.

Žrtve sudijskih grešaka

On je dodao i kako je Željezničar u protekloj sezoni oštećen pogrešnim sudijskim odlukama u sedam utakmica.

"Mi smo u finišu prvenstva bili na prvom mjestu, a ostali smo bez titule, dijelom i zbog sudijskih grešaka koje su nas koštale. Ne bih želio da se tako nešto nastavi i ove sezone, posebno jer je na jučerašnjoj utakmici protiv Olimpica bilo 4-5 sudijskih grešaka na našu štetu", zaključio je predsjednik FK Željezničar.

Na kraju je naveo i kako je svjestan da će ovaj njegov istup možda nanijeti štetu Željezničaru, ali je odlučio istupiti "jer sve ovo traje predugo i sve je više štete za klub sa Grbavice, ali i za razvoj bh. nogometa uopće".