UN
0

Rasizam je ozbiljan problem sporta

FENA
Ujedinjene nacije upozorile su da bi na Olimpijskim igrama mogli da se ponove rasistički ispadi navijača, koji su bili česti na utakmicama prvenstva Evrope, prenosi Tanjug. Specijalni izvestilac UN o savremenim oblicima rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i slične netolerancije Mutuma Ruteere rekao je da je ponašanje pojedinih navijača na EP pokazalo da je rasizam i dalje ozbiljan problem u sportu.

"Ne smijemo da tolerišemo neo-nacističke simbole i slogane, kao i rasističke uzvike i oponašanje majmuna, koji su bili vidljivi tokom nogometong šampionata. Pozivam države da pojačaju borbu protiv rasizma i ojačaju ulogu sporta u shvatanju kulturne raznolikosti", rekao je Ruteere.

On je insistirao na preventivnim mjerama kako bi se izbjegli rasistički incidenti na OI u Londonu.

"Neophodno je stvoriti svijest među narodima da je raznolikost glavna korist i pednost sportskog takmičenja kao što su Olimpijske igre", dodao je Ruteere.

Evropska nogometna unija nedavno je novčano kaznila nacionalne federacije Rusije, Španije i Hrvatske zbog rasističkog ponašanja njihovih navijača na utakmicama EP.