Nogomet
9

Gerrard: U slučaju rasizma prestat ćemo s igrom

Totalsport
Steven Gerrard
Steven Gerrard
Nakon što je početak Eura potvrdio crne slutnje oko mogućih rasističkih ispada s tribina, kapetan engleskih nogometaša, koji u svojim redovima imaju devetoricu tamnoputih, Steven Gerrard, poslao je jasnu poruku.

Prvo su Holanđani na treningu imali problema s dobacivanjem grupe rasista, a potom se na meti slične grupe "navijača" iz dijela tribine s ruskim navijačima našao defanzivac Čeha, porijeklom iz Etiopije, Theodor Gebre Selassie.

U ponedjeljak će u Donjecku prvi nastup na Euru protiv Francuske upisati Englezi koji u ekipi imaju devet tamnoputih nogometaša, a u slučaju da se dogode rasistički povici s tribina kapiten Steven Gerrard najavio je svoje poteze kako bi saigrače zaštitio od uvreda.

"Razgovarali smo o tom problemu i ako se dogodi takav scenarij odmah ćemo prekinuti s igrom i razgovarati sa sucem šta dalje", izjavio je Gerrard.

Podržao ga je i legendarni holandski veznjak Ruud Gullit koji je bio dio ekipe s Eura 1988. godine koja je osvojila kontinentalni naslov.

"Igrači ne smiju šutjeti o tome kao što je bio slučaj u vrijeme dok sam ja igrao", rekao je Gullit.

Prašinu je po tom pitanju podigla i izjava predsjednika UEFA-e Michela Platinija koji je komentirajući najavu talijanskog napadača Marija Balotellija da će u slučaju rasizma napustiti teren, poručio da će zbog toga biti kažnjen žutim kartonom. S njim se nije složio britanski političar Douglas Alexander koji je zatražio oštru reakciju kapitena "Gordog albiona" ukoliko dođe do vrijeđanja na rasnoj osnovi.

"Ako se engleski nogometaši odluče napustiti teren ja ih podržavam u tome, i svi bi ih trebali podržati", izjavio je Alexander za The Daily Mail.

Selektor Engleza Roy Hodgson priprema svoje igrače i za moguću ružnu kulisu na tribinama.

"Kada dođete u neku zemlju koja ima određenih problema onda morate biti spremni na takvo nešto. Koliko god to bilo nesretno, mi ćemo biti spremni i na taj tip uvreda".