sport
2

Prvi bh. šahovski velemajstor Vukić: Nadležni u BiH šah ne smatraju sportom

Anadolija
Milan Vukić (Foto: Anadolija)
Milan Vukić (Foto: Anadolija)
Na memorijalnom 51. turniru posvećenom prvom hrvatskom velemajstoru Miji Udovičiću nastupaju 24 igrača, od kojih je 15 velemajstora. Ove godine jedini sudionik iz inozemstva na turniru u hotelu Palace je prvi bh. velemajstor Milan Vukić iz Banja Luke.

Za sudjelovanje na ovom turniru igraju se kvalifikacije ili igrači sudjeluju na osnovi prethodnih postignuća.

Jedini velemajstor iz inozemstva ove godine je Milan Vukić iz Banja Luke, BiH, koji je tokom noći doputovao u Zagreb.

Milan Vukić, prvi velemajstor BiH, koji je prvi osvoji pojedinačno prvenstvo Jugoslavije,a koje je osvajao ukupno četiri puta, na zagrebačkom Memorijalnom turniru Mijo Udovičić do sada je sudjelovao već 40-ak puta, od čega je pet puta bio prvi. Vukić je pravnik po struci koji se dugo bavi šahom i živi od njega, ali sad bi, kaže, radio kao pravnik jer se šahom više nemoguće baviti profesionalno u BiH.

Na pitanje novinara agencije Anadolija kakav rezultat danas očekuje, Vukić je odgovorio: "Putovao sam tokom noći i malo sam umoran. Igrao sam dobro na ovom turniru prije, ali ne znam kako će biti danas."

Vukić nije zadovoljan sadašnjim odnosom prema šahu u BiH, kaže da Bosna i Hercegovina jedina nije učestvovala na prvenstvu Europe, od svih republika bivše Jugoslavije.

"U BiH ne postoji društvena podrška za šah, premda imamo dosta talenata. Imamo jednodnevnih turnira, ali nema nešto ključno. Nosilac podrške šahu trebalo bi biti Ministarstvo za civilne poslove u Sarajevu. Postoje i entitetska ministarstva, ali za šah nemaju uopšte sluha, čak se smatra da šah nije uopšte sport, oni to gledaju kao domine. To je u skladu s opštim shvatanjem inteligencije u Bosni, tako da se to uklopi“, izjavio je Vukić, jedan od aktualnih 10 velemajstora šaha u BiH, neposredno prije početka zagrebačkog brzopoteznog turnira.

"BiH je nekada imala najviše međunarodnih turnira u šahu; Bugojno je imalo najjači turnir na svijetu, zatim Zenica, Banja Luka, Tuzla, Sarajevo, a Jajce je imalo ženski turnir. Od svega toga ostao je samo sarajevski turnir. U periodu pregrupisanja sredstava za sport, šah je najlošije prošao", rekao je Vukić za kojega je zagrebački turnir prijatan, a njime se otvara šahovska sezona.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pozdravio je na otvorenju turnira prisutne šahiste i podsjetio se Mije Udovičića koji je po struci bio pravnik i ugledni sudac općinskog suda, uz to i šahovski velemajstor. Gradonačelnik i predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza Nenad Škare zajednički su otvorili brzopotezni Memorijalni turnir Mijo Udovičić.

Turnir se igra po međunarodnim pravilima, u 23 kola s pauzom od 10 minuta.

Zagrebački šahovski savez ima najveću manifestaciju šaha u martu, "Zagreb Open", na kojem svake godine nastupi više od 200 igrača iz 10 do 15 zemalja, gdje bude 20 svjetskih velemajstora.