Bivši selektor BiH
42

Prosinečki o neuspjehu na klupi BiH: Dosta je do mentaliteta, ali i do igrača

F. Z.
Robert Prosinečki (Foto: EPA-EFE)
Robert Prosinečki (Foto: EPA-EFE)
Bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki bio je gost podcasta Inkubator, a neizbježna tema bila je i reprezentacija BiH.

Prosinečki je istaknuo kako je u sportu normalno da su nekada rezultati dobri, a nekada loši, a da cijenu na kraju uvijek plati trener ili selektor.

"To je jednostavno tako u sportu. BiH ima dobru reprezentaciju i mislim da smo na početku napravili dobre rezultate. Liga nacija je dobro došla, jer se još uvijek može otići na EP. Neki rezultati jednostavno nisu bili adekvatni s reprezentacijom koju je BiH imala, pogotovo poraz od Armenije. Sve je to puno utjecalo na daljnji tok. Svi misle da bismo trebali dobiti, jer smo kvalitetniji od Armenije. Rezultati nisu bili dobri i to se dešava u svakom sportu, posebno s nama trenerima. Na kraju smo se dogovorili da kroz baraž selektor bude neko drugi i želim im da se plasiraju na Evropsko prvenstvo", rekao je Prosinečki.

Na pitanje koliko je kompleksna situacija u BiH i koliko je bilo politike u reprezentaciji, Prosinečki je rekao kako se on nije susreo s takvom situacijom.

"Mislim da nema politike. Da li je neko Bošnjak, Hrvat ili Srbin. To niko nije pitao kada sam ja bio selektor, zašto igra ovaj ili onaj. BiH ima talentovane igrače i imala je puno više prilika do sada za plasman na Euro. Otišli su samo jednom nažalost, iako su imali sjajnu generaciju. Teško je reći zbog čega se to dešava. Glavni igrači igraju u Italiji. Posebno u prethodnim generacijama. Igrali su u najboljim klubovima. Ne znam zašto nisu otišli više puta na velika takmičenja. Neće im biti lako kroz baraž. Sjeverna Irska, Irska i Slovačka nisu nimalo lagani protivnici, ali obje utakmice igraju kući i sve je moguće", istaknuo je Prosinečki.

Prosinečki kaže kako su oscilacije u igri reprezentacije BiH nevjerovatne.

"Puno smo analizirali i tražili greške, da li moje ili igrača. To je nevjerovatna oscilacija. BiH može pobijediti najbolju ekipu na svijetu, a izgubiti od najlošije. Mislim da smo u Torinu protiv Italije odigrali najbolju utakmicu, iako smo izgubili 2:1. Vrlo mi je teško reći i nisam mogao doći do nekog zaključka. Ima dosta do mentaliteta, ima dosta i do igrača koji možda ne daju, ili nisu u najboljem svjetlu za reprezentaciju, dok u klubovima igraju možda i najbolji nogomet u Evropi. Teško mi je reći zbog čega. Mislim da BiH u Zenici može pobijediti svakoga i može pobijediti u ovom baražu", rekao je Prosinečki.

On smatra kako reprezentativci Hrvatske imaju najveću želju kada je nastup za reprezentaciju u pitanju.

"Hrvatska ima naboj koji nemaju ostale selekcije. Ti veliki rezultati, odlasci na prvenstva i želja za reprezentacijom je sigurno navjeća kod reprezentacije Hrvatske. Mislim da to ostali nemaju, takav naboj. Čak ni Srbija, ni Crna Gora. Mislim da Hrvati imaju najveću želju. Drugo je što mi nekada imamo želju da budemo prvaci svijeta. Nevjerovatno je šta je tako mala zemlja ostvarila. Toliko talenata, toliko dobrih igrača, odlični rezultati, a bez nekih uvjeta. To su veliki uspjesi", rekao je Prosinečki.

Govorio je i o atmosferi u reprezentaciji BiH dok je on bio selektor.

"Puno je priče o tom nekom ambijentu u svlačionici BiH, o ovoj političkoj situaciji. Ja nisam imao tih problema. Mislim da je i ambijent bio dobar u svlačionici, a to ovisi i o rezultatima. Govorilo se da mora igrati osam Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat, ali to zaista nije istina. Ja nisam imao tih problema", rekao je Prosinečki.