Vrhunska atrakcija
30

Pripreme za Red Bull Cliff Diving u Mostaru: Najbolji već skaču sa Starog mosta

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Treningom skokovima s posebne konstrukcije podignute na Starom mostu počeo je trodnevni program Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019. u Mostaru. Najbolji skakači sutra već skaču dvije serije za bodove, a finalni skokovi su u subotu.

Četvrtak je, kao i svih ranijih godina, predviđen za treninge, prve skokove s mosta i opušteniju atmosferu koju publika i zaljubljenici ovog ekstremnog sporta koriste za druženje sa skakačima. Upoznali smo mnoge koji su posebno tempirali dolazak u Mostar danas, želeći biti sa skačima baš na mostu, što već sutra neće biti moguće.

Poseban je doživljaj gledati vratolomije s 27 metara visine u izvedbi najboljih i najatraktivnijih svjetskih skakača. Neponovljiv ambijent Starog mosta i Starog Grada samo pridonosi atraktivnosti.

S posebnom pažnjom skokove je pratio i direktor takmičenja i veliki ljubitelj Mostara, olimpijski prvak Greg Louganis. On je prve skokove posmatrao iz čardaka, mjesta s kojeg su nekad begovi gledali hrabre mladiće kako skaču u Neretvu.

Najviše pažnje naravno privlače aktuelni prvaci i najveći favoriti Australka Rhiannan Iffland i Englez Gary Hunt. Kako je Mostar pretposljednja stanica u ovogodišnjem takmičenju, oni bi dobrim skokovima u naredna dva dana mogli osigurati ovogodišnju titulu.

Red Bull skokovi izuzetno su popularni u našoj zemlji, a organizatori su i ove godine osigurali posebnu liniju talgo voza koja u subotu saobraća na relaciji Mostar - Sarajevo.