sport
116

Poznata stonoteniserka Nada Marković će trenirati djecu iz Ustikoline

Piše: E.A.
Foto. Klix.ba
Foto. Klix.ba
Stonoteniski klub "Perućica" iz Foče i osnovna škola u Ustikolini su uspostavili odličnu saradnju. Rezultat toga je osnivanje škole stonog tenisa koju će voditi Nada Marković, glavna trenerica fočanskog kluba koji ima dugu tradiciju.

Inicijativa za osnivanje škole stonog tenisa potekla je od načelnika Općine Foča (FBIH) Zijada Kunovca, a objeručke prihvaćena u Foči te podržana od kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih BPK Goražde.

"Ideja je da se ovdje osnuje stonoteniski klub i da uspostavimo saradnju sa Stonoteniskim klubom Perućica koji ima dugu tradiciju. Imamo zajednički interes a već martu mogli bi početi sa radom. Za početak to bi bila škola stonog tenisa, a do takmičarske sezone bismo registrovali klub. Smatram da bismo napravili dobru saradnju, jer mi smo već naučili da ostvarujemo dobre rezultate. Ja bih bila glavni trener, kao što sam i u klubu Perućica, a svoje bogato iskustvo želim da prenesem na dječicu, jer sport je nešto što od nas pravi prije svega dobre i zdrave ljude, a na kraju daje i dobre rezultate", kazala je Marković.

Podršku ovoj inicijativi dao je i kantonalni ministar Damir Žuga.

"Sve što je u interesu djece i lokalne zajednice, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport će podržati. Obilaskom lokalnih zajednica došli smo do određenih ideja i inicijativa, a ova je rezultirala i današnjim sastankom sa uglednom sportiskinjom – viceprvakinjom bivše Jugoslavije Nadom Marković koja je ujedno i rukovoditeljica Gradske dvorane u Foči i član Olimpijskog odbora BiH. Danas smo dogovorili da od 1. marta startamo sa školskom sekcijom koja bi se održavala dva puta sedmično. U početku je zamišljeno da to bude rad sa djecom od prvog do petog razreda", kaže Damr Žuga, ministar obrazovanja.

Ministarstvo za privredu i obrazovanje obezbijedit će osnovne preduslove za početak rada ove škole. S obzirom da u općini Foča ne postoji adekvatna sportska sala, lokalna zajednica će u narednom periodu naći sredstva za njenu izgradnju.

Projekat već postoji, a za njegovu realizaciju postoji i interes Vlade BPK-a, što je, prema riječima načelnika općine Zijada Kunovca, velika prednost prilikom podnošenja aplikacija za projekte prema većim nivoima vlasti.