sport
0

Poraz reprezentacije BiH u Beogradu

FENA/Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u susretu 10. kola grupe 7 kvalifikacija za SP 2006 u srijedu u Beogradu poražena od selekcije Srbije i Crne Gore rezultatom 1:0 (1:0).

Jedini pogodak u susretu postigao je Mateja Kežman u 7. minuti.

Susret je na stadionu Marakana, pred oko 55.000 gledalaca, sudio Grk Kyros Vassaras.

SCG: Jevrić, Vidić, Gavrančić, Koroman, Kežman (od 87. Vuković), Đorđević, Duljaj, Nađ (od 73. Ilić), Vukić (od 67. Mladenović), Žigić, Krstajić.

BiH: Hasagić, Berberović, Musić (od 65. Bešlija), Spahić, Bajramović, Milenković, Bolić (od 70. Misimović), Grlić (od 46. Bartolović), Barbarez, Salihamidžić, Jakirović.

Nogometaši BiH nisu ispunili svoj cilj. Pred oko 55.000 gledalaca na stadionu Marakana nogometaši BiH doživjeli su minimalni poraz od SCG. To je nogometašima BiH bio drugi poraz u kvalifikacijama, pa je naša reprezentacija osvojila treće mjesto u grupi sa 16 bodova.

Reprezentacija BiH loše je započela susret. Potpuno je prepustila igru domaćim igračima, koji su bili nadmoćni cijelo prvo poluvrijeme. Zahvaljujući furioznom startu nogometaši SCG su u 7. minuti uspjeli i doći do vodstva. Koroman je na desnoj strani prevario Musića i ubacio u šesnaesterac, visoki Žigić je glavom spustio loptu do Kežmana, kojem nije bilo teško zatresti mrežu sa svega dva metra.

Do kraja poluvremena domaći su imali još jednu dobru priliku preko Krstajića, koji je pogodio stativu.

U drugom poluvremenu reprezentacija BiH je krenula nešto otvorenije, a ulaskom u igru Bartolovića i Bešlije preuzela je igru. Prvu ozbiljniju priliku nogometaši BiH imali su u 62. minuti preko Musića, koji je sa 40 metara oštro šutirao, a loptu je ispod prečke izvadio Jevrić. Nekoliko minuta kasnije Bešlija je ubacio s desne strane, a Bolić na pet metara nije najbolje zahvatio loptu, pa je i ova prilika propala. Reprezentacija SCG je od 85. minute ostala s igračem manje, nakon što je Vidić dobio drugi žuti karton zbog starta nad Misimovićem. No, i pored brojčane nadmoći nogometaši BiH nisu uspjeli postići pogodak, pa je pobjeda zasluženo pripala domaćim igračima.

Reprezentacija SCG je pobjedom u Beogradu osvojila prvo mjesto i direktno se plasirala na SP, dok je reprezentacija BiH zauzela treću poziciju, što je ujedno i najbolji plasman ove reprezentacije u kvalifikacijama.