Đekanović dobila prednost
0

Politika bitnija od rezultata: Zašto Streljački savez ne želi na OI poslati državnu rekorderku Bjelošević?

E. B.
Segmedina Bjelošević
Segmedina Bjelošević
Na Olimpijskim igrama u Tokiju u streljaštvu će Bosnu i Hercegovinu predstavljati Tatjana Đekanović.
U Streljačkom klubu Sarajevo ne slažu se sa tom odlukom Streljačkog saveza BiH, te smatraju da njihova takmičarka Segmedina Bjelošević treba ići u Tokio jer je nedavno postavila novi državni rekord.

"Na Svjetskom kupu u Osijeku naša takmičarka Segmedina Bjelošević je pogodila 624,7 krugova čime je postavila novi državni rekord u gađanju zračnom puškom.

Međutim, povod našeg obraćanja javnosti nije taj vanserijski rezultat koji je Segmedina postigla, nego činjenica da se Streljački savez BiH prema našem klubu i takmičarima ponaša ignorantski i krajnje zlonamjerno, a kulminacija se desila upravo nakon Segmedininog rezultata", navode iz SK Sarajevo.

Odluka ISSF-a da BiH dobije samo jedno mjesto na OI
Odluka ISSF-a da BiH dobije samo jedno mjesto na OI

Streljački savez BiH je dobio jednu pozivnicu od Međunarodne streljačke federacije (ISSF) za nastup na Olimpijskim igrama, te je istu uručio članici Streljačkog kluba Geofon Đekanović koja je na rang-listi plasirana mnogo niže nego Bjelošević.

"Prilikom prijave takmičarki za nastup na Olimpijskim igrama uopšte nisu uzeli u razmatranje Segmedinin državni rekord, 18. mjesto koje je osvojila na Svjetskom kupu, ni činjenicu da na najnovijoj rang listi najboljih strijelaca svijeta Segmedina zauzima odlično 44. mjesto. To je ujedno najbolji plasman jedne naše takmičarke na nekom Svjetskom streljačkom kupu i najbolji ranking na Svjetskoj rang listi", poručuju iz SK Sarajevo.

Dopis SK Geofon sa prijedlogom da Đekanović predstavlja BiH
Dopis SK Geofon sa prijedlogom da Đekanović predstavlja BiH

Iz SK Sarajevo dodaju da je Tatjana Đekanović van forme, nije nastupila na Svjetskom kupu, a u direktnom duelu na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Osijeku Bjelošević je bila bolja od nje.

Rezultat sa Evropskog prvenstva
Rezultat sa Evropskog prvenstva

"Međutim, politika u Savezu misli drugačije, pa za nastup na OI treba prijaviti Tatjanu Đekanović. Očito Savezu nije u interesu da se na olimpijadu pošalje takmičarka koja ima trenutno bolju formu kako je to praksa u većini zemalja u svijetu, gdje se organizuju olimpijska izborna takmičenja na kojima se takmičari bore za mjesto u olimpijskom timu bez obzira na staru slavu, rejting koji su imali prije, status, medalje, osvojene 'quote' i ostalo. Nakon tih izbornih takmičenja savezi prijavljuju najbolje, a ne na osnovu eventualne stare slave ili u našem slučaju nacionalne ili entitetske pripadnosti", poručuju iz SK Sarajevo.

Osim Bjelošević, u SK Sarajevo su ogorčeni i time što je učinjena nepravda još jednom njihovom članu.

Dopis SS BiH prema ISSF-u
Dopis SS BiH prema ISSF-u

"U Savezu su sve učinili da opstruiraju dobijanje 'quota placea' za našeg najboljeg strijelca Nedžada Džankovića koji trenutno zauzima 28. mjesto na svjetskoj rang listi i 50 mjesta je bolji od Đekanović. Prilikom apliciranja za 'quota place' kod ISSF-a Savez je prvo zakasnio sa slanjem dopisa za prvu raspodjelu 'quota' mjesta, pa u dopisu nisu naveli Džankovića kao prioritet nego su tražili 'quota' mjesto u bilo kojoj disciplini na zračnom oružju te na taj način svjesno umanjili šanse za Džankovića.

Kada je našem Savezu bilo svejedno za koju disciplinu traže pozivnicu, tako se i ponašala Svjetska streljačka federacija pa je našem savezu ponudila slobodnu 'quotu' na zračnoj pušci za žene.

Nadalje, na tom obrascu su nam ponudili i mogućnost da tražimo zamjenu te 'quote', što je naš klub i tražio, ali bezuspješno. Savez to nije prihvatio i članovi Upravnog odbora iz Federacije BiH su preglasani od pet članova iz RS i odlučili se da prihvate mjesto za žene tj. za trenutno slabiju disciplinu", poručuju iz SK Sarajevo.

Dopis SK Sarajevo u kojem traže da Bjelošević kao državna rekorderka predstavlja BiH
Dopis SK Sarajevo u kojem traže da Bjelošević kao državna rekorderka predstavlja BiH

Kako su naveli, obratili su se molbom prema Upravnom odboru SS BiH i Olimpijskom komitetu BiH, ali još nisu dobili nikakav zvaničan odgovor.

"Izmišljaju nove razloge i argumente da Segmedina ne može ići u Tokio u vidu neke neaktuelne stare liste za period 2016-2020, što nam je odgovorio predsjednik saveza Momčilo Bodiroga. Džanković i Segmedina su u životnoj formi, klub je puno uložio u njih u ovom olimpijskom ciklusu bez ijedne marke pomoći od Saveza, i svojim radom trudom i rezultatima na najbolji način su vratili uloženo, ali očito to Streljačkom savezu BiH nije dovoljno i nije im u interesu da na Olimpijadu ide najbolji", poručuju iz SK Sarajevo.

Odgovor ISSF-a na upit SK Sarajevo
Odgovor ISSF-a na upit SK Sarajevo

"Dobili smo i zvanični stav od Svjetske streljačke federacije da naš Savez preko Olimpijskog komiteta BiH može prijaviti bilo koju takmičarku bez nekih posebnih kriterija, ali koja mora imati MQS normu, a to Segemdina ima i to najveću, sa državnim rekordom", naveli su iz SK Sarajevo, te se još uvijek nadaju da će se nepravda prema Bjelošević ispraviti i da će ona na kraju putovati u Tokio umjesto Đekanović.