|

Pokopan Joe Frazier, na oproštaj došao i Mohammad Ali

Pokopan Joe Frazier, na oproštaj došao i Mohammad Ali
0
T
Totalsport
14.11.2011. u 22:40
15
komentara
0

dijeljenja
Pokopan Joe Frazier, na oproštaj došao i Mohammad Ali Foto: Reuters
Mohammad Ali predvodio je uglednike koji su u ponedjeljak u Philadelphiji odali posljednju počast bokserskom velikanu Joeu Frazieru na pogrebu zatvorenom za javnost.
Frazier je preminuo prošle sedmice od posljedica raka jetre u 68. godini. Ostat će upamćen kao jedan od najvećih boksera u historiji, nekadašnji olimpijski pobjednik i profesionalni svjetski prvak, veliki suparnik Mohammada Alija. Upravo je Frazier 1971. nanio Aliju prvi poraz u karijeri u ''Borbi stoljeća'', da bi kasnije dvaput gubio od njega.

Uz Alija, od Fraziera se u ponedjeljak oprostio još jedan bivši svjetski prvak, Larry Holmes, zatim poznati borac za ljudska prava Jesse Jackson i mnogi drugi, a video-poruke su poslali Mike Tyson, glumac Mickey Rourke, milijarder Donald Trump...

U dirljivom govoru Jesse Jackson je pozvao vlasti Philadelphije da na primjereni način odaju počast Frazieru, kao što su postavili spomenik izmišljenom liku iz filmskog serijala Rocky kojeg je glumio Sylvester Stallone.

- Rocky je imaginarni lik koji nikad nije postojao. Rocky nikad nije okusio vlastitu krv. Rocky se nikad nije borio protiv Kena Nortona. Nikad se nije borio protiv Alija. Nikad se nije borio protiv Larryja Holmesa. Joe je čovjek koji je sudjelovao u stvarnim akcijama, čovjek kojeg možemo oponašati zbog njegova odnosa prema porodici. Ostao je naš susjed. Ostao je član naše crkve. Ostao je čovjek s gradskih ulica. Philadelphia će sama sebi odati počast ukoliko oda počast Joeu Frazieru.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...