Sarajevo
0

Počinju prve sportske igre za osobe s intelektualnim teškoćama

FENA
Udruženje za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo OAZA, u partnerstvu sa Specijalnom olimpijadom BiH, od 6. do 9. oktobra organizira sportsko takmičenje za osobe s intelektualnim teškoćama s područja BiH i regiona.

Na sportskim igrama OAZE i Specijalne olimpijade BiH više od 450 takmičara borit će se za medalje u nogometu, košarci, atletici, plivanju, stonom tenisu i boćanju.

Cilj takmičenja je promocija sposobnosti i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama te njihovo uključivanje u lokalnu zajednicu.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji na današnjoj pres-konferenciji je kazao da je Grad Sarajevo sa zadovoljstvom podržao ovaj projekt radi socijalne inkluzije i poboljšanja uvjeta života ljudi s intelektualnim teškoćama.

Sportske igre počinju u četvrtak u 18 sati svečanim defileom takmičara u dvorani ''Ramiz Salčin'' na Mojmilu.

Takmičenja u plivanju i atletici će biti održana u petak na Olimpijskom bazenu "Otoka" i Stadionu ''Asim Ferhatović Hase''. U subotu u dvorani ''Ramiz Salčin'' na rasporedu su takmičenja u košarci i stonom tenisu, a u nedjelju takmičenja u bočanju na bočarskom terenu Dobrinja i nogometu u dvorani ''Ramiz Salčin''.

Direktorica udruženja OAZA Adisa Pamuk je naglasila da Udruženje želi pokazati da osobe s intelektualnim teškoćama zaslužuju biti punopravni članovi lokalnih zajednica te da će oktobarske igre upotpuniti nedostatak sportskih aktivnosti za navedenu populaciju.