sport
0

Poboljšava se Maradonino zdravstveno stanje

FENA
Bivša argentinska nogometna zvijezda Diego Maradona nastavlja se oporavljati od akutnog hepatitisa povezanog s prekomjernim korištenjem alkohola.

Doktori koji liječe Maradonu u bolnici u Buenos Airesu objavili su saopćenje u kojem negiraju da je 46-godišnji Argenitinac pokušao počiniti samoubistvo, javio je BBC.

Hector Pezzella, direktor privatne klinike Guemes u argentinskoj prijestonici izjavio je: "To nije bio pokušaj samoubistva. Postoji dobar klinički napredak."

On je dodao: "To što se desilo bila je bolest u kompulzivnoj formi, u ovom slučaju zbog alkohola."

Maradona, koji je navodno primljen u bolnicu protiv svoje bolje, "sluša ljekare" i njegov život nije u opasnosti, kazao je dr. Pezzella.

Bivši kapiten argentinskog nacionalnog tima idol je u svojoj domovini, dok njegovi obožavatelji čekaju na bilo kakvu vijest o njegovom zdravlju.

Dr. Pezzella iztjavio je da Maradona pati od depresije, koja ga je dovela do prekomjernog opijanja.

Njdgov lični ljekar Alfredo Cahe izjavio je kako doktori strahuju da bio se kod nogometaša mogao razviti pankreatitis - potencijalno smrtnosna bolest pankreasa - da nije primljen u bolnicu.

Kazao je da će medicinski tim u potpunosti obavještavati javnost o napretku Maradoninog zdravlja, dodajući da su njegovi posljednji zdravstveni problemi manje ozbiljni od onih u 2000. i 2004. godini.

Pored toga što je predvodio tim koji je osvojio svjetsko prvdenstvo u nogometu, Maradona je osvojio ligaške titule u svojoj zemlji i u Italiji.

U 1991. godini, međutim, zabranjeno mu je igranje nogometa na 15 mjeseci nakon što je testiran pozitivno na zabranjene droge i ponovo je bio pozitivan na droge testu na Svjetskom nogometnom prvenstvu u SAD-u 1994.

On se povukao iz takmičarskog sporta 1997. U 2004. godini je proveo deset dana u jedinici intenzivne njege zbog visokog krvnog pritiska, problema s disasnjem i upale pluća.

Prije dvije godine imao je operaciju na stomaku. Izugubio je 30 kg, počeo je ponovo igrati nogomet i izgledalo je da se vratio normalnom životu.

Argentinski mediji, međutim, nedavno su javili da je Maradona dobio na težini i da razmišlja o podvrgavanju kuri mršavljenja u Švicarskoj.

Prošlog mjeseca je Argenitinska centralna banka saopćila kako istražuje njegove navodne finansijske malverzacije.