Ne želi se više takmičiti
2

Phelpsova tri cilja: Proputovati svijet, poboljšati golf i ostati vitak

Totalsport
Michael Phelps (Foto: AFP)
Michael Phelps (Foto: AFP)
"Ne želim se više ikad dovesti u jadno tjelesno stanje u kakvom sam bio 2009. godine", izjavio je u nedjelju najbolji olimpijski plivač u historiji, 27-godišnji Amerikanac Michael Phelps.

"Tada sam, u šest mjeseci nakon Olimpijskih igara u Pekingu, skupio 12 kilograma. Pokušat ću ovaj put održavati tjelesnu težinu", objasnio je 27-godišnji Amerikanac koji je na plivačkim takmičenjima u Londonu osvojio novih šest medalja, od čega četiri zlatne, te na vječnoj listi najuspješnijih olimpijaca vodi uvjerljivo s 18 zlatnih i 22 olimpijske medalje ukupno.

"Još uvijek nisam službeno penzionisan. No, ubrzo ću potpisati formulare pa će postati službeno", šalio se s američkim novinarima dodavši da pred sobom ima još dva cilja:

"Želim proputovati svijet i želim naučiti igrati golf kako treba. Ako ikada više budem plivao, onda ću se samo brčkati u plićacima."

"Kad sam, u rijetkim dosadašnjim prilikama, boravio na odmoru, uopće mi se nije dalo ulaziti u okean. Bilo mi je vode preko glave."

"Takmičarski dio moje karijere je završen. No, to ne znači da sam ja završio sa sportom. Ovaj mi je sport dao toliko toga. Volim plivanje i nastavit ću s ciljem koji sam si postavio: dovesti plivanje na jedan sasvim drugi nivo. Moj sport je dosegao za trajanja moje karijere kao što sam se nadao. No, nikad nije kasno."

Sljedećeg ljeta Phelps namjerava otputovati na Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u Barcelonu, a majci je već obećao da će je 2016. godine voditi na Olimpijske igre u Rio de Janeiro. Kao gledalac.

"Ponavljam vam tri puta: neću se takmičiti, neću se takmičiti i neću se takmičiti"!

Njegova iskusna kolegica, 45-godišnja Dara Torres, koja je prije četiri godine u Pekingu osvojila tri olimpijske medalje te je zamalo propustila izboriti za nastup u Londonu na svojim šestim Igrama, Twitterom je poručila da će Michael Phelps plivati opet.

"Tvrdim da ovo nisu bile Michaelove posljednje Igre. Hoće li se neko kladiti?"

"Odtvitao" joj je prvi Phelps: "Evo, hoću ja!"