sport
0

Paul Bonhomme uoči Rovinja trijumfalan na japanskom nebu

Klix.ba
Paul Bonhomme u fantastičnoj atmosferi japanske Chibe stigao je do svoje druge ovosezonske Red Bull Air Race pobjede. Britanac djeluje nepobjedivo i bit će glavni favorit za trijumf i na sljedećoj utrci , 30. i 31. maja u Rovinju.

Svjetsko prvenstvo najbržih pilota današnjice ponudilo je još jednu uzbudljivu utrku, u kojoj se opet pokazalo da su iznenađenja moguća, ali najbolji uvijek na kraju pobjeđuje. Paul Bonhomme je ponovo dotakao vrh i tako je nakon Abu Dhabija slavio i u Chibi te tako stigao do rekordne 17. pobjede u karijeri, po čemu je daleko najuspješniji pilot Red Bull Air Racea.

Iskusni britanski 50-godišnji virtuoz do trijumfa je stigao najtežim mogućim putem. Nakon što se za finale kvalificirao kao trećeplasirani, u prvoj nokaut rundi izbacio je iz takmičenja svog vječnog rivala Hannesa Archa, a onda je morao u okršaj s lokalnim herojem Yoshijem Muroyom, koji je u uvodnoj nokaut borbi oduševio 60 hiljada okupljenih navijača na plaži Makuhari postavivši novi rekord ove izuzetno brze staze, u vremenu 50.779 sekundi. No, kad je bilo najvažnije Japanac je napravio tehničku pogrešku i Bonhommeu poklonio prolazak u finale.

U finalnoj rundi Bonhomme je ponovno bio najmirniji, a vrijeme od 51.502 sekundi nitko nije uspio nadmašiti.

"Veoma sam sretan zbog pobjede jer su uslovi na stazi bili teški. Radilo se o tome tko će se bolje nositi s pritiskom", priznao je velikan koji juri prema trećoj tituli prvaka svijeta, čime bi postao najveći pilot Red Bull Air Racea svih vremena.

Kao i u Abu Dhabiju, drugo mjesto osvojio je Matt Hall. Australac je bio bolji od Lamba i Gouliana u nokaut fazi, da bi u finalu zaostao nešto više od tri desetinke za pobjednikom i tako zadržao priključak i ostao prvi pratilac Bonhommea u borbi za naslov prvaka.

Ugodno je iznenadio Mattias Dolderer plasmanom na pobjedničko postolje. Nijemac je impresivno letio i u subotu i nedjelju te na kraju zasluženo završio treći. Malo razočaran može biti Nicolas Ivanoff koji je bio prvi na kvalifikacijama te se probio do finalne runde, no tamo je Francuz previše riskirao i napravio tehničku pogrešku te se morao zadovoljiti četvrtim mjestom.

Naredno nadmetanje održat će se 30. i 31. maja u Rovinju.

Ukupni poredak nakon dvije utrke:

  1. Bonhomme 24
  2. Hall 18
  3. Lamb 8
  4. McLeod 7
  5. Dolderer 7
  6. Ivanoff 6
  7. Arch 5
  1. Muroya 4
  2. Goulian 3
  3. Besenyei 2
  4. Chambliss 2
  5. Velarde 0
  6. Sonka 0
  7. De Vot 0