sport
0

Pariz i London: Jedini stvarni kandidati za organizaciju ljetnih OI 2012

NINA
Jacques Rogge
Jacques Rogge
U utrci za organizaciju ljetnih Olimpijskih igara 2012. ostali su Pariz, London, New York, Moskva i Madrid, budući da je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) na današnjoj sjednici Izvršnog odbora odlučio da eliminira kandidature Rio de Janeira, Havane, Istanbula i Leipziga.

Predsjednik MOO-a Jacques Rogue izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da je odluka donesena jednoglasno, a gradovi koji su ostali u konkurenciji imaju godinu dana da uvjere članove MOO-a da su najspremniji da za osam godina ugoste najbolje sportiste svijeta. Odluku o tomu ko će biti domaćin Olimpijskih igara 2012. MOO će donijeti 6. juna iduće godine.

"U idućem razdoblju pažljivo ćemo vrednovati mogućosti pet kandidata koji su ostali u utrci i moguće je da ćemo na sjednici Izvršnog odbora u maju iduće godine eliminisati još nekoga prije završnog glasanja", rekao je Rogue. Prema njegovim riječima, najviše pažnje će biti posvećeno infrastrukturi i mogućnosti da grad svim sudionicima i posjetiteljima osigura odgovarajući hotelski smještaj.

Usprkos jakoj konkurenciji pet svjetskih metropola, u krugovima bliskim MOO-u tvrdi se da su u stvari jedini pravi kandidati Pariz i London. Glavni grad Francuske je Olimpijske igre do sada organizirao samo jednom, i to prije tačno 80 godina, dok je London domaćin najboljim sportistima svijeta bio 1948.

New York nema gotovo nikakve šanse, jer su Olimpijske igre u Americi održane 1996., kada je domaćin bila Atlanta, a iz istog razloga Madrid ima samo simbolične izglede da pobijedi u ovoj utrci, budući da su igre održane u Barceloni prije 12 godina. Moskva je organizator Olimpijskih igara bila 1980.