Jedini iz BiH
408

Paraplivač Nermin Memić oborio lični rekord u disciplini delfin na Evropskom prvenstvu

Piše: M. N.
(Foto: Klix.ba)
Bh. paraplivač Nermin Memić nastavlja nizati uspjehe. Nakon što je bio prvi bh. sportista s invaliditetom na Mediteranskim igrama Memić ovog vikenda učestvuje na Evropskom prvenstvu za paraplivače. Danas je nastupio u disciplini 100m delfin u klasi S8 gdje je zauzeo 9. mjesto s vremenom 1:35:34. Ovim je popravio lični, ali i rekord BiH za tri sekunde.

Sa trenerom Amelom Kapom, osnivačem Plivačkog kluba "Spid", o čijim uspjesima i radu smo pisali mnogo puta, stigao je u Dublin prije sedam dana kada je ponosno nosio zastavu Bosne i Hercegovine u defileu.

"Nažalost, nismo imali priliku da se pripremamo nešto specijalno kao ostale reprezentacije iz regiona s obzirom na to da nismo imali finansijska sredstva za to, tako da smo samo pojačali naše redovne treninge", kazao je Kapo za Klix.ba.

Memić je prva osoba u historiji paraplivanja naše države koja nastupa na Evropskom prvenstvu i on je jedini takmičar iz BiH. Kapo ističe da je veliko postignuće što su uopće na prvenstvu s obzirom na situacijuStra ga očekuje takmičenje u disciplini prsno na 100 metara.

"Velika je čast i zadovoljstvo vidjeti našu zastavu među ostalih 36 država Evrope. Ogromna je stvar jer dolazimo iz male države, a posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da smo počeli raditi prije dvije godine i osam mjeseci i već smo na tako velikom takmičenju. U razgovoru s kolegama iz regije (Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Srbija) te s organizatorima kažu da im je veoma drago što smo tu jer žele pomoći u svakom smislu te riječi, jer, kako kažu, radimo odličnu stvar u BiH. Prate naš rad putem medija", kazao je Kapo.

Ističe kako je paraplivanje u rangu s tipičnim plivanjem u rezultatskom smislu jer kada osoba s invaliditetom skoči u bazen tu prestaju sve prepreke.

"Koliko je jako takmičenje govori činjenica da su prvi dan takmičenja oborena četiri svjetska rekorda. Do danas je oboreno ukupno 10", istakao je Kapo.

Na kraju se zahvalio Paraolimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine i PK Spid Sarajevo jer su na ovo takmičenje otišli isključivo uz njihovu pomoć.