"Ne idemo na rekreaciju"
1

Paraolimpijci BiH u pohodu na odličja

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Paraolimpijska reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je pripreme za paraolimpijske igre u Londonu, koje će biti održane od 29. augusta do 9. septembra. Bh. delegacija u London putuje 27. augusta, a povratak u BiH planiran je za 10. septembar.

Paraolimpijski tim BiH, koji će na najvećoj svjetskoj smotri sportista invalida nastupiti u sjedećoj odbojci i atletici, prezentiran je medijima danas u Sarajevu. U oba sporta bh. predstavnici nalaze se u krugu kandidata za osvajanje medalja.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci u Londonu će pokušati osvojiti četvrto paraolimpijsko odličje. Odbojkaši su do sada osvojili zlato u Atini 2004, te srebra u Sydneyju 2000. i Pekingu 2008. godine. Boje BiH u atletici branit će Zeničanka Sanela Redžić, atletičarka sa ostvarenom paraolimpijskom A-normom u bacanju kugle.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH Mustafa Demir kazao je da će ova delegacija sportista dostojanstveno i uspješno predstavljati Bosnu i Hercegovinu na londonskoj paraolimpijadi.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci igrat će u B-grupi s ekipama Irana, Brazila, Kine i Ruande, dok su u A-grupi Velika Britanija, Egipat, Rusija, Njemačka i Maroko.

Selektor bh. tima u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović je istaknuo da mu je žao što bh. delegacija nije otišla ranije u London, gdje bi imala nekoliko dana za dodatne pripreme.

"Da smo otišli ranije imali bi nekoliko dana po dva treninga dnevno. Šteta, jer mi ne idemo u London da se rekreiramo, već da predstavimo BiH u najboljem svijetlu", rekao je on.

Na svečanom otvaranju paraolimpijade zastavu BiH nosit će kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić.