Oštar start
0

KOLUMNA / Papančići i sportisti civiliziranog odgoja

Piše: Bakir Tiro
Prošla sedmica bila je jedna od najemotivnijih za sve apolitične ljude koji vole sport u ovoj napaćenoj državi. U pozitivnom, ali i izuzetno negativnom smislu, gdje su se mnogi mogli zapitati: "Bože dragi sa kim to živimo u ovoj zemlji?!“ No, milioni Bosanaca i Hercegovaca mogli su sa ponosom govoriti: "Hvala ti Bože što imamo dragulja, Miralema Pjanića“.

"Zadojeni“ mržnjom

Bili smo svjedoci šokantnih fotografija našeg olimpijca iz Vancouvera, Nemanje Plakalovića i njegovog kolege, bivšeg bh. olimpijca, Nemanje Košarca. Slikali su se u majicama Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja. Ponosni, mladi i nešto iskusniji četnici, fotografije su "plasirali“ na Facebook profil. Na jednoj od njih u majicama sa svojim idolima (koji danas žive u ćelijama suda u Hagu zbog genocida na teritoriju BiH i drugih brojnih zločina) slikali su se ispred džamije. Sliku na "faceu“ potpisali su "heroji pred džamijom“. Strašno!

Ono što je još gore u priči strave i užasa je što "ovaj čin“ Plakalović i Košarac smatraju normalnim?! Apsolutno je jasno da u Republici Srpskoj glavnu riječ i dalje vode šovinističke grupe. Međutim, posebno zabrinjava činjenica da su mržnjom "zadojeni“, i hajd nazovi "vrhunski sportisti“ kojima bi primarni cilj trebao biti druženje i rušenje granica, te razlika među ljudima.

Napolje!

Ne preostaje ništa drugo, nego Plakaloviću i Košarcu zauvijek se zahvaliti na saradnji u olimpijskom timu BiH, jer takvi, kakvi jesu najmanje imaju mjesta u sportu, odnosno na velikim sportskim smotrama, poput Olimpijskih igara. Napolje!

Na potezu moralnosti je Izvršni komitet Olimpijskog komiteta BiH. Za nadati se da će u krovnoj sportskoj instituciji prevladati razum, te vođeni sportskim motivima jednoglasno isključiti pomenute "sportiste – nacionaliste“ iz svih naših multinacionalnih državnih selekcija.

Toliko o sljedbenicama Karadžićeve i Šešeljeve pogubne politike u našem sportu. I previše, jer sve su sami rekli o sebi…

Ne mrzi "druge“

A, sada o civilizaciji! Pjanić je genije! Pjanić je dijete Bosne i Hercegovine, iskreno, neiskvareno. Ne mrzi "druge“, ne vrijeđa ih niti jednim svojim potezom. Ovaj 19-godišnjak, po svemu sudeći, od strane svojih roditelja odgajan je na civiliziran i urban način. On je dika svih normalnih osoba u državi, ali i brojnih naših građana u dijaspori.

Realu je očitao lekciju u revanšu osmine finala Lige prvaka. Zabio je u Madridu za 1:1 i eliminaciju moćnog kraljevskog kluba iz najmoćnijeg klupskog takmičenja na planeti. O Pjaniću danas priča cijeli svijet. Od Amerike do Australije predviđaju mu blistavu karijeru. Hvale njegov iznimni talent. U pozitivnom kontekstu pričaju o njegovoj jednoj i jedinoj domovini.

Doduše, u Španiji ga proklinju. No, neka odriješe kesu i naš dragulj pojačat će redove Reala. Zašto ne? Ako već ne mogu dalje sa Ronaldom, Kakom i ostalima…

Edin i Zvjezdan - dva vjerna druga

Nema sumnje, Pjaninjo će napraviti čudo! Ukoliko ga zaobiđu povrede uskoro bi mogao odseliti iz Francuske i zaigrati za, recimo, Real?! Za svoju zemlju igrao je uvijek srcem. U nedavnom prijateljskom susretu sa Ganom (2:1) pokazao je da je već sada naš glavni adut na putu ka Evropskom prvenstvu u Ukrajini i Poljskoj. Zaista, imamo veoma jaku fudbalsku reprezentaciju u kojoj, prije svega, vlada civilizacija. Edin Džeko i Zvjezdan Misimović dva vjerna druga iz "vučjeg grada“ ponovo haraju Njemačkom i Evropom. I ostali reprezentativci igraju sve bolje. Stvoreni su svi preduslovi za veliki rezultat.

Bit je u inteligenciji

I ako ga ne bude, bitno je da među fudbalskim reprezentativcima nema onih, poput Plakalovića i Košarca, ma kako se zvali i na čijoj su strani bili od 1992. do 1995. godine.

Povučemo li paralelu između pomenutih dešavanja doći ćemo do jednog i jedinog zaključka. U ovoj zemlji postoje sportisti papančići i oni civiliziranog odgoja koji se međusobno druže, uvažavaju i na sportskim terenima bilježe daleko bolje rezultate od sluga nacionalizma.

I u ovom slučaju, bit je u inteligenciji!