Osvajač brojnih titula
2

Ovo je Elvir Ćosić, najbolji hrvač u BiH

Piše: Dalibor Bošnjak
Elvir Ćosić
Elvir Ćosić
Elvir Ćosić ima 18 godina, hrvanjem se počeo baviti kada je imao 10 godina i veoma je uspješan u ovom sportu. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svom sportskom načinu života, odricanjima, dosadašnjoj karijeri i ambicijama za budućnost.

Ćosić oduvijek teži drugačijem životu od onog koji vode njegovi vršnjaci. U sebe je puno uložio, a uz to je mnogo toga žrtvovao. Osim hrvanjem, bavio se i judom i boksom. Ipak, uspjeh mu je dijelom donijela i dobra organizacija uz pomoć koje stiže završiti sve obaveze.

"Uvijek sam želio biti malo drugačiji od svojih vršnjaka te sam odlučio trenirati hrvanje. Htio sam biti najbolji u nečemu što je drugačije i teže od ostalih sportova. Pored hrvanja trenirao sam judo i boks u Klubu Ljiljani. Nakon određenog vremena odlučio sam se posvetiti samo hrvanju i tu ostvariti svoje najveće rezultate i uspjehe. Hrvanje je zahtjevan sport i potrebno je mnogo odricanja, bez noćnih izlazaka, loše i nezdrave ishrane, tu je i obaveza treniranja dva puta na dan, pripreme i putovanja na takmičenja, ali uz sve to ne zanemarujem školu, svoje prijatelje, djevojku. Potrebno se organizovati jer samo tako možete postići dobre rezultate u onom što želite", rekao je Ćosić za portal Klix.ba.

Ćosić je član sarajevske Bosne, najtrofejnijeg kluba u našoj zemlji. Ostvario je sjajne uspjehe u svojoj karijeri, a tako namjerava nastaviti i u budućnosti. Dobitnik je i značajnih priznanja, a uzor mu je ruski hrvač Aleksandar Karelin.

"Član sam Bosne iz Sarajeva, kluba koji ima najviše uspjeha u BiH. Što se tiče mojih najznačajnijih priznanja, 2010. godine sam proglašen najboljim sportistom Kantona Sarajevo, a 2012. godine sam proglašen najboljim sportistom u BiH. Što se tiče rezultata osvojio sam 3. mjesto na svjetskom prvenstvu za kadete, 7. mjesto na evropskom prvenstu za juniore do 96 kg, tri godine zaredom sam prvak BiH, 2011. i 2012. godine u kategoriji kadeta do 74 kg te 2013. u kategoriji juniora do 84 kg. Nositelj sam i titule najboljeg domaćeg takmičara u ovom sportu. Uzor mi je Rus Aleksandar Karelin, čovjek koji je 12 olimpijskih godina bez poraza. Zasigurno s opravdanjem nosi nadimak Medvjed", kazao je Ćosić.

Naš mladi hrvač, kao i mnogi drugi sportisti u BiH, nažalost nema nikakve pomoći od državnih institucija. Jedina pomoć su privatni sponzori i roditelji. Uprkos sjajnim rezultatima Elviru nije odobrena stipendija.

"Naša država i njene institucije ne pomažu ovom sportu, pa ni meni. Zbog toga sam primoran tražiti sponzore za svoja takmičenja ili izdvajati svoja sredstva, tačnije, pomažu mi roditelji. Iako imam odlične rezultate iza sebe, ova država nije u stanju da mi odobri stipendiju koja bi mi poslužila da postižem još bolje rezultate. Zato sam primoran na razne načine tražiti sredstva za pripreme i putovanja", rekao je Ćosić.

Ćosića očekuju brojna takmičenja, a cilj mu je i titula na međunarodnom turniru u Zetri u Sarajevu, koji se održava 31. marta. Očekuju ga i različiti kupovi i turniri, kao i svjetsko i evropsko prvenstvo za junore. Želja mu je otići na olimpijadu i predstaviti BiH, ali će sve to biti nemoguće ako ne sakupi dovoljno finansijskih sredstava.

"31. marta će se odžati međunarodni turnir u Sarajevu u Zetri. Spremam sam da pred domaćom publikom osvojim titulu najboljeg hrvača u svojoj kategoriji. Također, 6. aprila putujem u Beograd, gdje se održava jedan od najjačih turnira na Balkanu za juniore, zatim krajem aprila imam takmičenje u Poreču, Kup Jadrana, a sredinom juna evropsko i svjetsko prvenstvo za juniore. Za sva ova takmičenja potrebna su novčana sredstva i nadam se da ću ih naći. Moja najveća i neostvarena želja je da predstavljam BiH na Olipijadi i osvojim titule prvaka Evrope i svijeta. Da bih postigao sve ovo, moram mnogo raditi i naći jake sponzore koji će stati iza mene. Ukoliko ne nađem sponzore, nažalost neću moći nastupiti na ovim takmičenjima koja su mi veoma važna", istakao je Ćosić.