sport
101

Mladi skakač uvis: Preskočiti visinu Blanke Vlašić velika je čast

Klix.ba
Selimović na dodjeli pehara u Zagrebu
Selimović na dodjeli pehara u Zagrebu
Haris Selimović je 21-godišnji Zeničanin i uspješan je skakač uvis, koji je svoju karijeru počeo još u srednjoj školi, a krunisao ju je nedavnim takmičenjem u Zagrebu, gdje je preskočio 215 cm.

Srednju mješovitu školu je završio u Zenici, a potom se posvetio samo atletici. Prve korake je počeo u srednjoj školi na tjelesnom odgoju, gdje je njegov talent otkrila profesorica Sabina Valjevac.

Selimović je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je ovo njegov najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri, koja i ne traje toliko dugo.

"Bilo je dosta dobrih rezultata, od kojih bih izdvojio državna prvenstva u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, gdje sam bio prvak BiH četiri godine zaredom, a ne mogu da ne spomenem i juniorski rezultat od 207 cm, što je i rekord Atletskog kluba Zenica u kojem treniram. Rezultat iz Zagreba je moj najveći uspjeh, ali vjerujem da će biti još boljih", kazao je Selimović te dodao:

"Sada kao mlađi senior najbolji sam skakač svih vremena u BiH, poslije mog trenera Elvira Krehmića. Naravno, tu ima još dosta medalja sa međunarodnih mitinga, kao i ovaj rezultat koji je četvrti u Evropi za mlađe seniore".

Selimović je sa preskočenih 215 cm premašio rekord hrvatske skakačice uvis Blanke Vlašić, koji iznosi 208 cm, ali i dalje prema njoj ima veliko poštovanje.

"Blanka je svjetsko ime i pojam za skok uvis, tako da mi je velika čast što sam preskočio njenu visinu. Moj trener Elvir i ja smo u zaista dobrim odnosima sa Blankom i njenim trenerom Bojanom, tako da, idemo dalje", izjavio je Haris te dodao da se osjeća odlično zbog rekorda, ali da je to samo početak u ovoj sezoni i da od Evropskog prvenstva za takmičare do 23 godine očekuje plasman u finale.

"Za kraj želim da se zahvalim svojoj porodici i treneru, jer sam od njih imao najveću podršku u svojoj karijeri. Do Evropskog prvenstva bit će još takmičenja, koja će mi pomoći da budem još spremniji za taj veliki podvig", zaključio je Selimović.