sport
11

Otvorene Olimpijske igre mladih u Nanjingu

FENA
(Foto: AFP)
Uz učešće 3.800 sportista, u dobi od 15 do 18 godina, iz 204 nacionalna olimpijska komiteta, danas su u kineskom Nanjingu svečano otvorene Druge olimpijske igre mladih.

Učesnike Igara na otvaranju su pozdravili predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach i predsjednik Kine Xi Jinping.

Zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji otvaranja, ispred ukupno naših šest predstavnika, nosila je judašica Aleksandra Samardžić.

Boje naše zemlje još će braniti Amila Karšić u taekwondou, Stefan Čuković u atletici, Petar Zadro u judou te Branka Vranješ i Vedad Ramić u plivanju.

Prvi od naših takmičara na borilište će izaći Petar Zadro, koji će se u nedjelju boriti na judo turniru u kategoriji do 66 kg.

U 12 dana Igara održat će se 222 takmičenja u 28 sportova sa programa olimpijskih igara, uključujući golf i ragbi 7, koji će imati svoju premijeru prije Olimpijskih igara u Riju 2016. godine. Pokazni sportovi na igrama bit će sportsko penjanje, koturaljkanje, skateboarding i borilačka vještina wushu.

Igre se održavaju pod geslom "Dijelimo igre, dijelimo snove“, a maskota se zove Nanjinglele.

Prve Igre održane su prije četiri godine u Singapuru na kojim su mladi sportisti BiH postigli istorijski uspjeh, osvojivši dvije bronzane medalje (Damir Džumhur u tenisu i Eldin Omerović u judou).