Općina Ilidža
163

U Sarajevu izgrađen prvi teren za padel, jedan od najbrže rastućih sportova na svijetu

E. K.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Poslije Međugorja, Mostara i Gradačca i Sarajevo je dobilo prvi teren za jedan od najbrže rastućih sportova u svijetu - padel.
Kako je zabilježio reporter portala Klix.ba teren TC Arena Stup je u idealnom stanju i sigurno je da će privući sve zaljubljenike u ovaj sport.

Ovaj padel teren se nalazi u naselju Nedžarići, Općina Ilidža.

Podsjetimo, padel je sport koji kombinuje elemente tenisa, skvoša i badmintona te je inovativan oblik tenisa, lak za učenje i iznimno društven.

Igra se u paru na zatvorenom terenu veličine otprilike trećine teniskog terena, a za bodovanje se koristi isti sistem kao i u tenisu.

Osmislio ga je Meksikanac Enrique Corcuera, a 1974. je osnovao padel klub u Marbelli te se ovaj sport u posljednjih desetak godina širi Evropom i SAD-om.

Prema procjenama sada preko deset miliona ljudi se bavi ovim sportom kome se prognozira svijetla budućnost.

Pored toga, padel se svrstava među sportove s najvećom potrošnjom kalorija jer igrač u visokom intenzitetu igre sagorijeva cca 600 kalorija u 60 minuta.

Servis je jednak kao u tenisu s dva ponavljanja, a nakon što je lopta u igri, svaka lopta koja pređe mrežicu mora odskočiti na tlo prije udarca u zid.

Volej udarac je također dopušten, a baš kao i u tenisu, loptica može pasti jednom na teren i jednom se samo može udariti.