Sličan tenisu
48

Šta je i kako se igra padel, novi hit sport u svijetu

N. K.
Detalj s Padel meča (Foto: EPA-EFE)
Detalj s Padel meča (Foto: EPA-EFE)
Padel je posljednjih godina postao hit sport u svijetu i sve je više onih koji se odlučuju baviti ovom igrom reketima. Za mnoge je padel nepoznat sport pa ćemo vam predstaviti o čemu se radi, kako je nastao i ono najbitnije - kako se igra.

Padel se obično igra u parovima na zatvorenom terenu koji je otprilike 25 posto manji od teniskog terena. Bodovanje je isto kao i kod normalnog tenisa, a loptice koje se koriste su slične, ali malo manjeg pritiska.

Glavne razlike su u tome što teren ima zidove pa se može nastaviti igrati kada loptica odskoči o njih na sličan način kao u igri squash te što se koriste čvrste palice bez žica. Visina loptice kada se servira mora biti na nivou struka ili ispod njega.

Najpopularniji u Španiji

Ovaj sport izmislio je Enrique Corcuera u meksičkom Acapulcu 1969. godine. Trenutno je najpopularniji u Španiji i njenim bivšim kolonijama, posebno u Meksiku, Argentini i Čileu, ali je također relativno popularan u Italiji i Andori. Počinje se i brzo širiti po Evropi i drugim kontinentima.

Padel Pro Tour je bila profesionalna padel organizacija koja je nastala 2005. godine kao rezultat dogovora između grupe organizatora padel utakmica, Asocijacije profesionalnih igrača Padela (AJPP) i Španske žesnke asocijacije Padel (AFEP). Danas je najvažnija padel organizacija World Padel Tour (WPT), koja je osnovana u Španiji te je već dostigla međunarodnu ekspanziju. U 2014. godini WPT je putovao u Portugal, Argentinu i Dubai.

Popularnost ovog sporta duž Costa del Sola u južnoj Španiji i Algarvea u južnom Portugalu izložila ga je velikom broju britanskih posjetilaca, što je dovelo do povećanja popularnosti sporta u Velikoj Britaniji i pokretanja Britanske padel federacije 2011. godine. Padel sada također snažno napreduje na Bliskom istoku u zemljama poput Katara, UAE, Bahreina i Egipta.

Teren za padel

Padel pravila navode da polje za igru treba biti oblika pravougaonika, 10 metara široko i 20 metara dugačko te zatvoreno zidovima. Na sredini terena za igru nalazi se mreža koja dijeli teren na dva dijela, a mreža treba imati maksimalnu visinu od 88 centimetara u sredini i podiže se na 92 centimetara sa strane.

Servisne linije su postavljene tri metra prije stražnjeg zida, a u sredini je još jedna linija koja dijeli centralni pravougaonik na pola. Sve linije moraju biti široke pet centimetara i trebaju biti jasno vidljive. Minimalna visina između terena za igru i plafona je šest metara.

Važne činjenica:

Dimenzija terena: 10x20 metara

Servisi: I prvi i drugi servisi moraju biti ispod ruke.

Rezultat: Metoda bodovanja je ista kao u tenisu.

Loptica: Padel loptice imaju oblik i boju kao teniske loptice koje se mogu koristiti, ali se ne preporučuju.

Padel reket: Čvrst bez žica. Mora imati performanse po posebno određenim pravilima.

Zidovi: Koriste se kao dio igre.