Walther Cup i Skirca Open
139

Takmičari Streljačkog kluba Sarajevo u Sloveniji osvojili četiri pehara i tri medalje

H. H.
Takmičari Streljačkog kluba Sarajevo
Takmičari Streljačkog kluba Sarajevo
Proteklog vikenda u Trzinu u Sloveniji u odličnoj organizaciji SD Trzin održan je 27. Trzin Walther Cup i Skirca Open.

Na ovom takmičenju nastupilo je preko 450 takmičara iz osam zemalja. Takmičari Streljačkog kluba Sarajeva imali su, do sada, najuspješniji nastup na ovom Kupu osvojivši četiri pehara i tri medalje, te postavljanje jednog državnog rekorda.

Prvog dana takmičenja, praktično iz kombija, na pobjedničko postolje kao najbolji Mješoviti par, a nakon uzbudljivog i do samog kraja neizvjesnog finala, popeli su se takmičari SK Sarajevo Farah Onešćuk i Nedžad Džanković. U kvalifikacionom dijelu su ubjedljivo osvojili prvo mjesto sa Novim državnim rekordom od 625,0 krugova, a Farah je gađala na svjetskom nivou pogodivši 317,3 kruga. Drugo mjesto je osvojio hrvatski par Urbas/Tomašević, a treće slovenski par Žnidarić/Petelinek.

Nakon vrlo uspješnog starta drugog dana takmičenja su takmičari Streljačkog kluba Sarajevo naprosto briljirali, a rezultate koje su postigli svrstali su ih među najuspješnije klubove na turniru, ako ne čak i najsupješniji.

Na pobjedničko postolje prvi su se popeli takmičari u disciplini zračni pištolj seniori. Ekipa SK Sarajevo u sastavu Filipovac, Bejdić i Guso su sa 1651 krugom osvojili pehar za prvo mjesto i bili bolji od ekipe SK Brežice koja je imala 4 kruga manje, te ekipe SD Grosuplje koja je imala 1642 kruga.

Zatim su na scenu stupili naši najmlađi takmičari kadeti U17 u gađanju zračnom puškom. Ekipa SK Sarajevo u sastavu Mešanović, Memišević i Fazlija su toliko bili nadmoćni nad konkurencijom da su drugu ekipu ostavili za skoro sto krugova razlike. Pogodili su 1834,0 kruga, a ekipa SD Grosuplje je imala 1735,4 kruga. Treće mjesto je osvojila domaća ekipa SD Trzin za pogođenih 1709,4 kruga. Treba napomenuti da je ovo bio prvi međunarodni nastup ove ekipe kao i ekipe seniora na zračnom pištolju.

Pojedinačno najbolji su bili takmičari iz BiH. Benjamin Mešanović je sa 616,8 krugova sigurno slavio i osvojio zlatnu medalju. Drugo mjesto je pripalo hrvatskom takmičaru Tinu Đuranecu koji je pogodio 613,1 krug, a treće mjesto je nakon uzbudljive borbe do zadnjeg hitca osvojio takmičar SK Visoko Bekir Čato sa pogođenih 611,2 kruga, dok je takmičar SK Sarajevo Amir Memišević pogodio samo 0,5 krugova manje te mu je pripalo 4 mjesto.

U disciplini zračni pištolj U17 takmičarka SK Visoko Sumeja Ganić sa 535 krugova je osvojila odlično drugo mjesto. Pobjedila je slovenka Eva Vodopivec koja je imala samo dva kruga više, a treće mjesto sa pogođenih 526 krugova pripalo je hrvatskoj takmičarki Giti Kasanić.

U disciplini zračna puška juniorke, ovaj put u podmađenom sastavu nastupila je ekipa SK Sarajevo i osvojila odlično treće mjesto. Pored već iskusne Farah Onešćuk debitantice su bile Esma Sikirić i Nejra Mehemdović. Pogodile su 1840,5 krugova što je za 3,2 kruga bilo manje od drugoplasirane ekipe SD I. Pohorski bataljon Ruše. Prvo mjesto je osvojila ekipa SD Grosuplje sa pogođenih 1864,5 krugova.

Farah Onešćuk je ubjedljiva bila i u kvalifikacijama i u finalnom gađanju. U kvalifikacijama je imala solidnih 623,6 krugova i u finale ušla sa drugim rezultatom. U finalnom gađanju je gađala odlično te pobjeda niti u jednom trenutku nije došla u pitanje. Za 3,5 krugova bila je bolja od slovenke Vite Jakše. Treće mjesto je takođe pripalo slovenskoj takmičarki Sari Slak.

Zadnji na streljačku liniju izašli su seniori u gađanju zračnom puškom. Ekipa SK Sarajevo je do zadnjih metaka vodila borbu za prvo mjesto ali su za samo 2,6 krugova izgubili od domaćina Kupa ekipe SD Trzin. Ekipa SD Trzin imala je 1846,0 krugova i osvojila pobjednički pehar, ekipa SK Sarajevo je pogodila 1843,4 kruga i osvojila drugo mjesto, dok je ekipa SD Kamnik sa 1837,0 krugova osvojila treće mjesto.

"U veoma jakoj konkurenciji naši mladi takmičari, debitanti na međunarodnoj sceni su pokazali da mogu izdržati i boriti se sa pritiskom velikih nastupa. Zadovoljan sam njihovim rezultatima, a posebno na osvojenim medaljama što će im sigurno biti podstrek za dalji rad, nove i još bolje rezultate. Kao njihov trener vjerujem u njih, a najvažnije od svega je da su sebi dokazali da mogu izdržati pritisak, izboriti se sa tremom i na kraju postići odličan rezultat, pa i nove rekorde. Svi rezultati su sjajni ali se ipak izdvaja ekipu kadeta koja je za skoro 100 krugova više nego ubejdljivo pobijedila konkurenciju. Sve je ovo rezultat dobrog i stručnog rada, te njihovog višegodišnjeg truda i zalaganja na treninzima", rekao nam je Nedžad Fazlija nakon završenog takmičenja.

Kompletne rezultate možete pogledati ovdje.