Počinje u subotu
8

Jedan od najvećih igrača snookera doživio krah, ne ide na SP nakon 20 godina

D. P.
Robertson prolazi kroz teške dane (Foto: WST)
Robertson prolazi kroz teške dane (Foto: WST)
Svjetsko prvenstvo u Sheffieldu, najveći događaj u snooker kalendaru, počinje u subotu kao kruna sjajne sezone, a ove godine prvi put nakon 20 uzastopnih izdanja nećemo gledati slavnog Neila Robertsona.

Prvi put nakon 20 godina velikana snookera iz Australije Neila Robertsona nećemo gledati u Crucible Teatru. Šampion svijeta iz 2010. godine dugo je smatran jednim od najboljih igrača ove igre koji se ikada pojavio za stolom, ali je kriza u formi posljednje dvije godine utjecala na gubitak statusa nositelja na Svjetskom prvenstvu.

Kako je pao ispod 16. mjesta na WST rang-listi, tako je morao u kvalifikacije. Činilo se da će Robertson kroz kvalifikacije izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo 21. put uzastopno, ali mu je na put stao Jamie Jones.

Inspirisani Velšanin Jamie Jones (41. igrač svijeta) odigrao je meč života i rezultatom 10:9 u finalu kvalifikacija srušio Robertsona te tako priredio najveću senzaciju ove sezone.

"Ovo boli. Sve čestitke Jamieju koji se vratio nakon 8:5, a ja sam jedva imao priliku da igram jer je on bio briljantan. Teška sezona u globalu i trebat će mi neko vrijeme za odmor. Hvala svima za kontinuiranu podršku. Vratit ću se mnogo jači naredne sezone, to mogu garantovati", poručio je utučeni "the Thunder from Down under".

Kada su kvalifikacije u pitanju, nastup među 32 najbolja igrača svijeta na Svjetskom prvenstvu izborio je i Iranac Hossein Vafaei, kao i brojni velikani poput Stuarta Binghama, Jacka Lisowskog, Rickyja Waldena, Stephena Maguirea...

Titulu na Svjetskom prvenstvu brani Luca Brecel, koji je prošle godine senzacionalno došao do najvećeg trofeja u snooker karijeri.

I ove godine šampiona svijeta treba tražiti među trojcem Judd Trump, Ronnie O'Sullivan i Mark Selby.