sport
63

Osman Junuzović i Lucia Kimani pobjednici Vivicitte u Tuzli

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Međunarodna tradicionalna ulična trka Vivicitta 21. put održana je danas u Tuzli.

U oficijelnoj trci na 12 kilometara u kategoriji muškaraca prvo mjesto zauzeo je Osman Junuzović (AK Doboj Istok), drugo mjesto pripalo je Milošu Mitroviću (AK Mladost, Užice), a dok je trećeplasirani Zaim Šuman (AK Goražde).

U kategoriji žena prvo mjesto pripalo je Luciji Kimani (AK Borac, Banja Luka), drugoplasirana je Tamara Mićević (AK Mladost, Užice), dok se na trećem mjestu našla Ana Sekulić (AK Mladost, Užice).

U revijalnoj trci učestvovalo je oko 1.500 takmičara, odnosno rekreativaca, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i građana. Oni su trčali rekreativnu dionicu u dužini od četiri kilometra.

Prema riječima direktorice AK Sloboda Tehnograd Kade Delić-Selimović, trka je i ove godine ispunila svoj moto – Grad trči slobodno.

"Trka je i ove godine organizovana zahvaljujući nastavnicima i profesorima osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Uspjeli smo da sve protekne u najboljem redu, a najvažnije je da nije bilo povreda. S obzirom da imamo evidentiranu olimpijsku kandidatkinju Luciju Kimani i najboljeg rekordera u BiH Osmana Junuzovića, s ponosom možemo reći da smo u Tuzli imali kvalitetnu, ali i masovnu trku", istakla je Delić-Selimović.

Najveću pažnju prisutnih plijenila je poznata atletičarka Lucia Kimani koja će ove godine nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Kako je kazala za Klix.ba, učešće u Vivicitti u Tuzli dobro joj je došlo u okviru priprema za nastup na predstojećim Olimpijskim igrama.

"Ruta je bila dobra, malo nam je nedostajalo vode, ali sam zadovoljna kako je sve proteklo. Ova trka je velika stvar za sve učesnike, posebno za djecu i mlade. Ovdje imaju priliku da se upoznaju i druže, ali i da dobiju poticaj za aktivnije bavljenje atletikom", dodala je Kimani.

U okviru tuzlanske trke, a u organizaciji Udruženja studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli (MEDICUS), besplatnim mjerenjem šećera u krvi, pritiska i svih ostalih vitalnih parametara obilježen je i Svjetski dan zdravlja.