Sportske igre mladih
0

Osim: Iako je bio sjajan talent, Peđa je sačuvao hladnu glavu

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Srdačni susret Osima i Mijatovića (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Druženje sa novinarima Predraga Peđe Mijatovića, ambasadora BH Telecom Sportskih igara mladih, Ivice Osima, počasnog predsjednika Igara za BiH, kao i Zdravka Marića, regionalnog predsjednika Igara, upriličeno je danas u Hotelu Evropa.

Tokom druženja je istaknuta važnost Igara kao prilike za druženje djece u sportskom ambijentu uz plemenite ideje, posebno vođenih motom Igara "Živimo život bez droge jer droga uzima život". Razgovarano je i o budućnosti Igara, a najavljeno je širenje na zemlje regije.

"Kada mi je predstavljen projekt nisam znao u šta će izrasti, a sada sam apsolutno siguran da će ova manifestacija jednog dana biti, ne samo na nivou regije, nego na nivou Evrope", istakao je Predrag Peđa Mijatović i dodao da mu je čast da kao dugogodišnji ambasador predstavlja društvenu važnost Sportskih igara mladih.

Cilj je širenje Igara na Srbiju i Crnu Goru

Regionalni predsjednik Igara se zahvalio Osimu i Mijatoviću na podršci.

"Mnoge poznate ličnosti su dale podršku Igrama, ali najveći dokaz uspjeha je broj djece učesnika, koji iz godine u godinu raste", rekao je Marić te naveo da je cilj da se naredne godine Igre održe u Srbiji i Crnoj Gori. Marić je istakao da je do sada kroz Igre u Hrvatskoj prošlo 600.000 djece, dok ih je ove godine u BiH učestvovalo više od 23.000.

Počasni predsjednik Igara Ivica Osim, koji je trenirao Mijatovića u Partizanu i bio na čelu ondašnje reprezentacije Jugoslavije, naglasio je kako je važno da Igre sačuvaju duh druženja i da najljepšu sportsku priču pretvore u ljudsku.

"Važno je ne manipulisati djecom, sačuvati ih od velikih očekivanja koja se danas vežu za sport, posebno gdje je mnogo novca. Ovakav projekt moraju podržati svi", bio je kategoričan Osim.

Govoreći o Mijatoviću, on je istakao da je pored sjajnog talenta Peđa sačuvao hladnu glavu i uspio izbjeći zamke koje donose veliki uspjeh, novac i slava i da je kao takav pravi primjer mladima.

Prvi dio finala završen

U četvrtak je završen i prvi dio finalnog takmičenja, u dvorani Pete gimnazije i Gimnazije Dobrinja, gdje je održana ceremonija dodjele medalja i pehara, a najboljima je Predrag Mijatović uručio priznanja. Danas je stigla i druga smjena finalista, 945 mališana koji će se takmičiti naredna dva dana u nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, šahu i igri između dvije vatre.