Šampioni na liticama Neretve
0

FOTO+VIDEO / Orlando Duque: Oduševljen sam ljepotom BiH

Piše: Edin Isanović
Ovih dana u našoj domovini boravio je devetostruki svjetski šampion u skokovima sa litice, Kolumbijac Orlando Duque. Njegovog domaćin bio je "mostarska lasta" Lorens Listo. Izbor stijena za izvođenje skokova trajao je dva dana. Odluka je pala na litice kanjona Neretve. Naime, Orlando je bio oduševljen prirodnim ljepotama i mogućnostima koje ta lokacija pruža.

"Neretva je možda i najhladnija rijeka u koju sam skakao tokom svoje karijere, ali ima neku magičnu privlačnost. Očarala me ljepota stijena u kanjonu. Teško je opisati osjećaj ushićenja pomiješanog sa malom dozom straha dok se otiskujete u ledenu rijeku. Na zanimljivim lokacijama sam zaustavljao čamac i u potpunosti uživao. Priroda je nevjerovatna, BiH je za mene posebno lijepa zemlja", izjavio je Duque nakon dvodnevne avanture.

On je, inače, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine u kojoj je boravio već pet puta i, kako sam kaže, osjeća potrebu da barem jednom godišnje posjeti našu državu. Orlando je članove ekspedicije iznenadio lakoćom sa kojom je savladavao sve prepreke prilikom penjanja.

"Bilo je intrigantno. Baš kada pomislite da ste ste na vrhu, staza vas vodi dalje. Mislite da ste blizu kraja, a niste ni na pola. Kada vas prođu trnci, to je neopisiv osjećaj. Bilo je strmih uspona, ali kada sam se popeo, ljepoti nije bilo kraja".

Njegov domaćin Lorens Listo koračao je na istoj liniji zadovoljstva:

"Velika je čast istraživati i skakati sa Orlandom. Prošle godine je pozvao mene i Emira Balića da prisustvujemo 'Red Bull Cliff Diving' takmičenju u Dubrovniku. Sretan sam što je tada pobijedio", rekao je Listo.

Za kraj treba naglasiti da se Orlando nakon dva od šest takmičenja u 2010. godini trenutno nalazi na drugoj poziciji u ukupnom poretku "Red Bull Cliff Divinga". Prvi je Englez Gary Hunt.

"Takmičenje postaje sve uzbudljivije. Pored Hunta i mene, tu su još i Artem Silchenko i Kent de Mond koji svojim skokovima čine svjetsku turneju neizvjesnom. Ostala su nam još četiri nadmetanja prije nego bude krunisan šampion za 2010. godinu", rekao je Duque.

Orlando se divi hrabrosti skakača na glavu koji u Mostaru imaju tradiciju dugu preko 440 godina, ali se nada da će se u BiH uskoro pojaviti i skakači figuralnih skokova sa stijena, kakve on izvodi.

Trenutno se ovim sportom bavi relativno mali broj ljudi, ali dajmo im vremena. Za takvo nešto potreban je poseban stil života.