Velika dostignuća
16

Olimpijski momenti koji su obilježili historiju: Owens, Bolt, Phelps, Vonetta...

Klix.ba
Olimpijske igre 1936. godine u Berlinu
Olimpijske igre 1936. godine u Berlinu
U čast održavanja 23. zimskih olimpijskih igara koje su otvorene danas u Južnoj Koreji, prisjetili smo se nekih od olimpijskih momenata koji su obilježili historiju.

Jesse Owens nadmašio Hitlerove arijevce

Na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine slavni američki atletičar Jesse Owens osvojio je četiri zlatne medalje. Naime, 3. augusta je pobijedio na 100 metara, 4. augusta u skoku udalj, 5. augusta na 200 metara te 9. augusta kao član štafete trijumfirao na četiri puta 100 metara.

Njegovo dostignuće nije nadmašeno 48 godina, sve do Olimpijskih igara u Los Angelesu kada je Carlu Lewisu pošlo za rukom osvojiti četiri zlatne medalje.

Pored sjajnih sportskih rezultata, Owens je poznat i zbog odnosa Hitlera prema njemu. Hitler je želio iskoristiti olimpijske igre za promociju nacističkog režima i dokazati "arijevsku superiornost" nad ostatkom svijeta. Međutim, njemački uspjeh Hitleru je pokvario Owens, nearijevac i Afroamerikanac, kada je superiorno nadmašio njemačke sportaše.

"Najukrašeniji" sportista Michael Phelps

Američki plivač Michael Phelps postao je "najukrašeniji" sportista u historiji održavanja olimpijskih igara.

Phelps je imao samo 15 godina kad se prvi put predstavio svijetu na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine. Osvajao je medalje svake naredne godine u raznim disciplinama, a potom se na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine okitio sa čak 23 zlatne medalje, tri srebrene i dvije bronzane.

Usain Bolt postao najbrži čovjek na svijetu

Jamajčanin Usain Bolt prozvan je najbržim čovjekom na svijetu zbog brojnih rekorda koje je oborio. Na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu postavio je novi olimpijski rekord kada je 100 metara istrčao za 9,63 sekunde, što je samo pet stotinki slabije od njegovog ličnog, odnosno svjetskog rekorda. U utrci na 200 metara također je osvojio zlato, a u štafeti na četiri puta 100 metara zajedno s Blakeom, Carterom i Fraterom osvojio je zlato i postavio novi svjetski rekord.

Na Olimpijskim igrama 2016. godine Bolt je osvojio zlatnu medalju na 200 metara vremenom 9,81. Ovom pobjedom postao je prvi atletičar koji je tri puta pobijedio u ovoj disciplini na olimpijskim igrama. Takmičenje je nastavio pobjedom i na 200 metara, postavši i u ovoj disciplini prvi trostruki olimpijski pobjednik. Bolt je trčao posljednju izmjenu u finalu štafete četiri puta 100 metara i osigurao svoju treću uzastopnu i posljednju olimpijsku zlatnu medalju u ovoj disciplini.

Politički protest Tommieja Smitha i Johna Carlosa

Jedan od najzapamćenijih političkih protesta u svijetu sporta desio se 16. oktobra 1968. godine na Olimpijskim igrama u Meksiku. Tog je jutra na olimpijskom stadionu Amerikanac Tommie Smith u finalu utrke na 200 metara postavio novi svjetski rekord (19.83). Njegov sunarodnjak John Carlos došao je u cilj treći. Drugi je bio Australac Peter Norman.

Dva američka sprintera su tokom ceremonije dodjele medalja odlučili svijetu pokazati svoj politički stav. Tommie Smith i John Carlos su stisnute šake, na koje su obukli crne rukavice, podigli i držali u zraku, izuli su tenisice i stajali bosi u crnim čarapama. Oko vrata su omotali crni šal i na prsa stavili bedž s porukom te pognuli glave prema dole za vrijeme sviranja američke himne. Stisnuta crna šaka bila je tada simbol političkih ideja okupljenih pod sloganom "Black Power". U osnovi tih političkih ideja stajala je želja Afroamerikanaca za političkom i društvenom ravnopravnošću.

Ujedinjenje grupe Spice Girls

Članice legendarne ženske grupe Spice Girls pristale su pjevati na zatvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Melanie Brown, Emma Bunton, Geri Halliwell, Melanie Chisholm i Victoria Beckham otpjevale su zajedno dvije pjesme, od kojih je jedna bila njihov hit "Wannabe" iz 1996. godine.

Najuspješniji američki sportaš Apolo Anton Ohno

Osvojivši bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Vancouveru, Amerikanac Apolo Anton Ohno je postao nauspješniji američki sportaš svih vremena po broju osvojenih medalja. Pretekao je brzu klizačicu Bonnie Blair koja ima šest olimpijskih medalja.

Apolo je osvojio dvije zlatne, dvije srebrene i četiri bronzane medalje na olimpijskim igrama.

Prva Afroamerikanka sa zlatnom medaljom

Amerikanka Vonetta Flowers ušla je u historiju kada je 2002. na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju osvojila zlatnu medalju u ženskom bobu dvosjedu. Prije nje nijedna Afroamerikanka nije osvojila zlatnu medalju na olimpijskim igrama.

Skandal s Tonyom Harding

Najveći skandal američkog sporta, kako ga mediji nazivaju, dogodio se 6. januara 1994. godine u Detroitu. Dvije američke klizačice Tonya Harding i Nany Kerrigen pripremale su se za takmičenje na kojem će se odlučiti ko će ući u američki tim za Olimpijske igre u Norveškoj. Nancy Kerrigan je bila miljenica publike i Američkog klizačkog saveza, a s druge strane klizališta bila je, prema mišljenju mnogih, divlja i talentiranija Tonya Harding koja je nosila titulu zločeste djevojke ovog sporta.

Nakon završenog treninga Kerrigan se uputila prema svlačionici kada ju je nepoznati muškarac silovito udario palicom po koljenima. U roku nekoliko sati sve televizije širom svijeta su prikazale snimak prestravljene i uplakane klizačice. Na sreću, koljeno nije bilo slomljeno, već natučeno, a incident je pokrenuo medijsku hajku i hapšenja koja su Tonyju Harding koštala karijere.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je prvi put samostalno učestvovala na Ljetnim olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, a dotad su naši predstavnici nastupali kao dio različitih jugoslavenskih državnih zajednica. Olimpijski komitet BiH osnovan je 1992. godine, a naša zemlja još nema nijednu osvojenu medalju.