Na ljeto 2024. godine
28

Sigurnost tokom Olimpijskih igara u Parizu će biti deseterostruka veća u odnosu na SP u ragbiju

L. S.
Shutterstock
Shutterstock
Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin obećao je da će sigurnost za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu sljedeće godine biti dodatno povećana u odnosu na nivoe koji su raspoređeni na Svjetskom prvenstvu u ragbiju.

Sigurnost je ključna tema u pripremama za Olimpijske igre u Parizu na ljeto 2024., uz planove za neviđenu ceremoniju otvaranja duž rijeke Sene koju će pratiti 600.000 gledalaca.

Darmanin je saopštio da je 11.000 pripadnika policije i oko 3.000 općinskih policajaca bilo raspoređeno svakog dana tokom Svjetskog prvenstva u ragbiju, a L'Équipe ga je citirao obećavajući deseterostruko povećanje sigurnosnih mehanizama kako bi se osigurala sigurnost Pariza 2024. i ceremonije otvaranja.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova će biti spremno da organizuje svečano otvaranje, kako bi osiguralo bezbijednost gledaoca i ekipa", rekao je on.

Ministar je dodatno otkrio da je u posljednja dva mjeseca neutralizirano oko 20 "zlonamjernih dronova". Napad dronom je predviđeni novi oblik prijetnje ceremoniji otvaranja.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara zakazana je za 26. juli, a Međunarodni olimpijski komitet predviđa da će to najaviti "Igre nove ere".