sport
7

Olimpijski komitet BiH zabrinut: Ništa se nije uradilo po pitanju organizacije EYOF-a

FENA
Čelnici Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OKBiH) iskazali su veliku zabrinutost neangažmanom i neizvršavanjem obaveza preuzetih potpisivanjem Ugovora između gradova domaćina EYOF-a 2017. i Evropskog olimpijskog komiteta.

Olimpijski komitet BiH je nakon višemjesečnog insistiranja u proteklom periodu uspio održati sastanak s predstavnicima gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo predvođenih gradonačelnicima Ivom Komšićem i Nenadom Samardžijom.

Gradonačelnicima, kao najodgovornijim ljudima organizacije i koopredsjedavajućim organizacionog odbora EYOF 2017., jasno je ukazano na inertan odnos prema planiranju i obezbjeđivanju sredstva za EYOF u budžetima gradova, kantona, entiteta i države, kao i neizvjestan način obezbjeđenja novca u budućnosti.

Iz OKBiH podsjećaju da su u decembru 2012. Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili organizaciju Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF). Pisanu podršku kandidaturi gradova su dali i svi nivoi vlasti, od državnih preko entitetskih do lokalnih, uključujući i gradske skupštine gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo.

No, kako navode, politička podrška svih nivoa vlasti nije rezultirala konkretnom finansijskom podrškom te za 18 mjeseci nije uplaćena niti jednu marku na ime firme EYOF 2017.d.o.o.

Evaluaciona komisija Evropskog olimpijskog komiteta je u martu posjetila gradove domaćine EYOF-a, te u svom izvještaju jasno ukazala na ozbiljnost i alarmantnost situacije, navode iz Komiteta.

"Želeći da sačuva međunarodni kredibilitet i autoritet svih učesnika u procesu dobijanja organizacije EYOF 2017. Olimpijski komitet BiH traži od gradonačelnika grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao koopredsjedavajućih Organizacionog odbora EYOF 2017., da se iskreno, realno i odgovorno hitno izjasne o statusu i stanju organizacije EYOF 2017., te da preduzmu neophodne aktivnosti bazirane na realnoj procjeni situacije", stoji u saopćenju Olimpijskog komiteta BiH.