sport
24

Olimpijska zastava poslije 30 godina vraća se u Sarajevo

Anadolija
Zvanično je otvoren 12. Zimski evropski olimpijski festival mladih "Montafon 2015“ koji će se održavati do 31. januara. Ne ceremoniji otvaranja učestvovalo je 45 evropskih zemalja, među kojima i sve države regije izuzev Kosova.

Bosanskohercegovački mladi tim na svečanom defileu  predvodila je alpska skijašica Šejla Merdanović, koja je nosila zastavu svoje zemlje.

Također, u Montafonu očekuje se dolazak delegacije,  gradonačelnika Gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo , koji će zvanično preuzeti olimpijsku zastavu od domaćina Montafona i predsjednika Evropskog olimpijskog komiteta Patrick Hickeya, te će se tako nakon 30 godina olimpijska zastava ponovno zavijoriti u olimpijskom Sarajevu.

Podsjećanja radi, na sastanku održanom u četvrtak 22. januara, i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je dalo punu podršku organizaciji ovog veoma bitnog olimpijskog sportskog događaja, EYOF Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017. godine.

Bitno je napomenuti da je ovo prvi put da se zimski EYOF održava u dvije zemlje Evrope , jer su za domaćina izabrani austrijska pokrajina Forarlberg i Lihtenštajn. Takmičenja će se u narednim danima održati u osam sportova koji se nalaze i na programu Zimskih olimpijskih igara. Takmičenja u alpskom skijanju i skijaškom trčanju bit će organizovana u Lihtenštajnu, dok su sva ostala kao i cremonije otvaranja i zatvaranja u Austriji.

Sportovi na programu EYOF-a u Montafonu su alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje, umjetničko klizanje, nordijsko kombinovano, brzo klizanje, skijaški skokovi i hokej na ledu.

Bh. sportisti će nastupiti u alpskom skijanju, umjetničkom klizanju, ski trčanju i biatlonu, istakli su iz Olimpijskog komiteta BiH.