sport
0

Olimpijska borilišta nekad i sad: Dok jedna cvjetaju, druga su napuštena

Klix.ba
Sarajevo i planine koje ga okružuju 1984. godine bile su svojevrsni centar svijeta. Bob staza na Trebeviću izgrađena je 1982. godine, a danas je ona opustošena, puna ratnih rupa i prekrivena grafiima.
Sarajevo nakon rata
Sarajevo nakon rata

Sarajevo se našlo na listi domaćina olimpijada, ali kao grad čije su olimpijske građevine danas uglavnom neprepoznatljive.

Prizori napuštenih i razmontiranih sportskih borilišta vidljivi su i u Naganu u Japanu nakon Zimskih olimpijskih igara 1998. godine. Prvobitna građevina koja je korištena za takmičenja u bobu još uvijek se nalazi na svom mjestu, ali je prazna i iscrtana grafitima.

Chaoyang
Chaoyang

Takvih prizora ima i u Grčkoj, gdje olimpijski stadion Hellinikon, iako tehnički nije napušten, nije ugostio nijednu utakmicu od finala Olimpijade 2004. godine, godine kada je i izgrađen za 4.000 ljudi. Isti slučaj je i sa olimpijskim centrom Faliro za odbojku na pijesku, koji je namijenjen za 9.000 gledalaca, a danas je zarastao u travu.

Kina je 2008. godine ugostila Ljetne olimpijske igre, a stadion Chaovang za odbojku na pijesku za samo šest godina ostao sasvim prazan. Iako je građevina i dalje stabilna, dekoracije i baneri su otpali i mjesto nije u upotrebi.

James B. Sheffield Olympic Skating Rink
James B. Sheffield Olympic Skating Rink

Za razliku od ovih sportskih borilišta, brojni su primjeri uspješnog nastavka korištenja dvorana, klizališta, stadiona i olimpijskih sela.

New York je davne 1932. godine ugostio 3. Zimske olimpijske igre, a James B. Sheffield Olympic Skating Rink, koji može primiti 7.500 gledalaca, 1980. godine je renoviran kako bi ponovo ugostio olimpijce. Između dvije olimpijade ovdje su se održavale utakmice u američkom fudbalu, a prostor je i sada otvoren za klizanje.

Kompleks skakaonica Lake Placid
Kompleks skakaonica Lake Placid

Kompleks skakaonica Lake Placid u New Yorku izgrađen je 1917. godine i više puta je renoviran, a i dalje je u upotrebi.

Koloseum u Los Angelesu izgrađen je 1923. godine, a na njemu su dvaput održane olimpijske igre. Danas predstavlja historijsku znamenitost Sjedinjenih Američkih Država, gdje se tokom godine odvijaju mnogi veliki sportski događaji.

Ulaz u koloseum u Los Angelesu
Ulaz u koloseum u Los Angelesu

Grand Olympic Auditorium, nekada najveća dvorana sa 15.300 mjesta, godinama poslije olimpijade korištena je za koncerte i zabave, a danas je u vlasništvu Svete crkve Isusa Krista, korejsko-američke crkve koja ju je kupila 2005. godine.

Berlin je proglašen domaćinom Ljetnih olimpijskih igara 1936. godine, samo dvije godine prije uspostavljanja nacističkog režima. Njemački olimpijski komitet je izgradio Olympiastadion sa više od 100.000 mjesta kako bi impresionirali ostatak svijeta. Od 1936. godine do danas tu su se odigravali mnogi događaji, sportski i muzički. U okviru priprema za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u njegovu obnovu je uloženo više miliona dolara.

Olympiastadion
Olympiastadion

Olimpijsko selo u Estalu u Njemačkoj danas je napušteno, osim prostorija koje je koristio Jesse Owen.

Prva skandinavska zemlja koja je ugostila Zimske olimpijske igre 1952. godine bila je Norveška. Stadion Bislet je izabran u top 20 sportskih borilišta 20. stoljeća, a 2004. godine je srušen i izgrađen novi.

Olimpijsko selo blizu Berlina
Olimpijsko selo blizu Berlina

Skakaonica Holmenkollbakken izgrađena 1892. godine srušena je 2008. i ponovo izgrađena u okviru priprema za Svjetsko prvenstvo 2011. godine.

Na ovu listu dodan je i Calgary u Kanadi, gdje je olimpijada bila održana 1988. godine pred 35.000 ljudi. Nakon brojnih renoviranja ovaj olimpijski park je i dalje u aktivnoj upotrebi ne samo zimi, već i ljeti kada ugošćava ljubitelje planinarenja i festivala.