Povodom Dana žena
222

Održana manifestacija tradicionalnog uspona "100 žena na Trebević 2024"

N. K.
U organizaciji Stanice planinarskih vodiča Sarajevo realizovana je 9. manifestacija tradicionalnog uspona "100 žena na Trebević 2024" u povodu 8. marta - Dana žena.

Ova manifestacija je započela 2014. godine s namjerom popularizacije planinarenja među ženskom populacijom, ali i kao podsjećanje na aktivnosti i postignuća žena u planinarskim aktivnostima te poštovanje prema ženama planinarkama i ljubiteljicama prirode.

Uspon ka vrhu Trebevića je započeo s pozicije Ravne (hotel Pino) u 10:00 sati. Na uspon koji je prilagođen i ženama u 70-im godinama kao i djeci, krenulo je 137 učesnica iz cijele FBiH, a završen je oko 15:00 sati podjelom karanfila, graha i toplog napitka za učesnice u Planinarskom domu Trebević.

Vrijeme je bilo ugodno za planinarenje s određenom količinom blata koje je malo otežavalo kretanje, ali koje nije umanjilo odličnu atmosferu koja je vladala tokom cijelog uspona. Vođenje uspona su uspješno realizovale žene Planinarski vodiči Stanice planinarskih vodiča Sarajevo s Amrom Nalo koja je ove godine bila glavna vodička uspona.

Ovim usponom učesnicama koje inače ne planinare približava se priroda i planinarenje, a neke od učesnica nastave planinariti i nakon uspona jer im se aktivnost dopadne, a ovim usponom ustanove da imaju i fizičke mogućnosti za to. Manifestacijom se želi istaći i osvijestiti "snaga" žene, njenih posebnosti te značaja zajedništva i međusobne podrške.

Uspon su podržali Grad Sarajevo, Sarajevska žičara, PD Trebević, a osigurali su ga članovi Gorske službe spašavanja Sarajevo.