Novi Sad
0

Održano Evropsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i U-21 selekcije

Sarajevo-x.com
Proteklog vikenda, u Novom Sadu, republici Srbiji, održano je Evropsko prvenstvo za kadete, juniore i U-21 selekcije u karateu. Među 43. evropske zemlje bila je i reprezentacija BiH. Kao i prethodnih godina, takmičari karate kluba CHAMPION sa Ilidže, bilo je glavno odredište za pronalazak takmičara koji će moći osvijetliti obraz i donijeti novo odličje za Bosnu i Hercegovinu.

Suada Tabaković, Amila Mekić, Suad Tabaković i Meris Muhović su bili takmičari koji su dobili tu čast, braniti boje BiH, i sve Bosance i Hercegovce učiniti ponosnim. A zatim, nakon više mjesečnih priprema, svakodnevnih napornih treninga, prilagođavanja režima ishrane i svih drugih aktivnosti koje se dešavaju u tom pripremnom periodu, takmičari su otputovali za Novi Sad.

"Na proteklom Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, nažalost, nisam uspjela ostvariti ciljani rezultat. Ovo takmičenje mi je pomoglo da shvatim karate na jedan drugi način i predstavlja jedno veliko iskustvo za mene. Zbog nedostatka koncentracije nisam mogla pokazati onoliko koliko sam ustvari bila spremna učiniti. Izgubila sam od predstavnice Kipra koja je izgubila u narednoj borbi, tako da nisam imala priliku boriti se za medalju. Nadam se da ću uspjeti ostvariti svoje ciljeve u budućnosti", izjavila je Amila Mekić.

Suada Tabaković je zauzela izvanredno 8. mjesto među 43. takmičarke u svojoj kategoriji, koje su branile boje svojih država. Suada je pobijedila sve protivnice koje su joj došle do četvrt finala, u kojem je izgubila od reprezentativke Španije. Iako je u više navrata Suada pokušavala da stigne rezultat od 1:0, kojim je i izgubila, sudije nisu smatrale da su njene tehnike bile poentirajuće, pa je na kraju borbe ostao rezultat 1:0 za reprezentativku Španije. Prethodno je pobijedila reprezentativku Mađarske rezultatom 2:0. Prvo je kolo bila slobodna, obzirom da je žrijeb bio povoljan u tom trenutku, a broj takmičarki neparan.

Suada Tabaković također je komentirala svoj rad i ocijenila ga vrlo korektnim, te da joj nedostajalo malo sportske sreće. "Takmičenje samo po sebi zahtjevalo je mnogo odricanja i rada. Kada je u pitanju organizacija turnira, sve je bilo na visokom nivou, atmosfera je bila doista vrhunska", dodala je Suada. "Velika je čast učestvovati na Evropskom prvenstvu i predstavljati svoju domovinu. Dok, za rezultat je potrebno da nam se slože sve kockice, nažalost nedostajalo je sreće ovoga puta, ali je ovo samo podsticaj za dalji rad i dokaz da treniramo vrhunski karate. Ako Bog darezultat će doći u svoje vrijeme, a na meni, svima nama ostaje da treniramo i da se borimo za ono što nam pripada, za Evropska i Svjetska odličja", smatra Suada Tabaković

Suad Tabaković je na kraju takmičenja u svojoj kategoriji bio na poziciji broj 5. Suad je zauzeo 5. mjesto prema zvaničnoj statistici EKF-a (Evropske karate federacije). Njegov put do 5. mjesta je bio dosta trnovit, obzirom da mu žrijeb i nije išao baš na ruku. U prvom kolu je radio sa reprezentativcem Španije kojeg je pobijedio rezultatom 2:0. Njegov sljedeći protivnik je bio reprezentativac Estonije, kojeg je Suad također porazio sa 2:0. U četvrtfinalnoj borbi, Suad je pokazao zbog čega je važio za jednog od glavnih kandidata za osvajanje odličja, na ovom takmičenju, jer je u ovoj borbi pobijedio reprezentativca Rusije 6:0. Međutim, u polufinalnoj borbi, koja je bila vrlo neizvijesna, Suad je poražen od reprezentativca Slovenije rezultatom 1:0. I u ovoj borbi Suad je pokazao borbenost, želju i snagu, međutim u tom trenutku mu nije bilo dovoljno da preokrene rezultat, te rezultat je ostao ne promijenjen 0:1 za Sloveniju. U borbi za treće mjesto, Suad je izgubio, od reprezentativca Turske, obzirom da je prethodno odradio tri vrlo teška meča, nije uspio da se psihološki vrati u borbu, te osvoji medalju.

Suad Tabaković je također bio dosta zadovoljan rezultatom koji je postigao, ali je dodao da je trebalo biti bolje. "Spremni smo otišli na Evropsko prvenstvo. Mnogo smo rada i vremena uložili, bio sam nadomak finala, osjećao sam ga, međutim hvalilo je još malo sreće. Ne mogu se žaliti ni na što, osim što ću žaliti za propuštenom prilikom. U borbi za medalju, nisam bio na visokom psihološkom nivou, nisam uspio da se vratim u realnost i dam maksimum poslije pretrpljenog poraza, ali što je tu je, nastavljamo trenirati i spremati za nastavak sezone!", rekao je Suad Tabaković, koji je dodao i na kraju: "Ove godine je bilo ovako, ako Bog da naredne će biti bolje".

Kao što obično i biva, najbolji ostaju za kraj. Meris Muhović, dugogodišnji reprezentativac BiH, od pionirske, kadetske, juniorske selekcije, do selekcije mlađih seniora (U-21) bilježi samo vrhunske rezultate. Dva puta prvak Balkana, 3. mjesto na Evropskom prvenstvu u Trstu, za kadete, te na kraju i vicešampion Evrope za mlađe seniore, samo su neki od njegovih rezultata u bogatoj dosadašnjoj karijeri. Meris je i prije samog takmičenja, naglašavao da ukoliko sve bude kako treba, ne bude povreda i sličnih problema koje vrlo često takmičare prate, dati će 100 posto sebe kako bi došao do kraja. Uz dosadašnje iskustvo i borbenost koju je pokazao na tatamiju, Meris je pobjeđivao sve redom do finalne borbe. U prvom kolu savladao je reprezentativca Bugarske rezultatom 1-0, te su zatim usliedili reprezentativci Slovenije, Holandije, Srbije i Italije. U meču sa reprezentativcem Slovenije, Meris je pokazao da se ne zadovoljava lošim predstavama, već da želi ići do kraja. Porazio je reprezentativca Slovenije rezultatom 2:0. U narednom kolu ga je čekao aktuelni prvak Evrope, koji je prošle godine u finalnoj borbi savladao Harisa Škrijelja u zadnjim minutama borbe. Međutim, ove godine je radio sa Merisom, koji mu nije dozvolio da sreća i ove godine bude njegov saveznik. Reprezentativac Holandije je izgubio rezultatom 3:1. Ovom pobjedom Meris je došao do polufinala i nadomak je odličja. U polufinalnoj borbi, je radio sa domaćinom, reprezentativcem Srbije (EP održano je u Novom Sadu), kojeg je pobijedio rezultatom 2:1, i ušao u veliko finale. U finalnom meču radio je sa reprezentativcem Italije, M. Vitagliano. Borba je bila dosta izjednačena, te se "ganjao" poen za poenom. U zadnjoj sekundi meča, desio se prekid borbe, a na semaforu je pisalo još 1 sekunda. Italijan je sa linije odmah napao, te poentirao i na taj način uspio da savlada našeg reprezentativca BiH, člana karate kluba Champion sa Ilidže. Meris Muhović, morao se zadovoljiti 2. mjestom, na ovom takmičenju, koji je i prvi seniorski rezultat na evropskim i svjetskim prvenstvima, za njegov klub, obzirom da su većina takmičara tek počeli da se takmiče u ovoj uzrasnoj kategoriji.

"Zadovoljan sam cjelokupnim prvenstvom i organizacijom koja je bila na vrlo visokom nivou. Ličnim radom i zalaganjem na prvenstvu sam, također zadovoljan, jer iako me je sekunda dijelila od zlata, smatram da sam osvijetlao obraz trenerima, klupskim kolegama, te svim bosancima i hercegovcima. Radio sam pet borbi, pobijedio reprezentativce Bugarske, Slovenije, aktuelnog evropskog šampiona, reprezentativca Holandije, domaćina reprezentativca Srbije, te nesretno izgubio u finalnoj borbi od reprezentativca Italije. Ali Bože moj, desi se i ne treba se osvrtati nazad, rezultat je tu, a ja ću nastojati da bude i bolji. Treba samo trenirati i boriti se za još veća i sjajnija odličja!"

Također i trener karate kluba Champion Ilidža, Denis Muhović, inače osvajač prve zlatne medalje na evropskom prvenstvu za BiH (Tallinn, 2002), komentirao je Merisovu finalnu borbu. "Do zadnje sekunde je borba je bila izjednačena, rezultat je bio 3-3 kada je Italijan napravio poen, te osvojio 1. mjesto. Morat ćemo se ovog puta zadovoljiti srebrenom medaljom i vicešampionskom titulom. Hvala svima koji su bili uz nas i vjerovali u nas uspjeh".

Ovog puta karate klub CHAMPION sa Ilidže morao se zadovoljiti 2, 5. i 8. mjestom, što je svakako rezultat koji će se pamtiti, a koji nas je učinio ponosnim. Šampioni svakako nastavaljaju sa radom, jer je takmičarska sezona od mjeseca februara počela, i očekuje ih još mnogo mečeva, borbi, i medalja.