Novi Sad
0

Još jedan uspješan nastup bh. karatista

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Omladinska karate reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je četiri medalje na 38. evropskom kadetskom i juniorskom, odnosno 3. evropskom prvenstvu za karatiste do 21 godine u Novom Sadu.

Zlatnu medalju osvojila je kadetkinja Tina Marić, srebrena odličja osvojili su Eldina Maslo i Meris Muhović u konkurenciji do 21 godine, dok je bronza pripala kadetu Nedimu Varupi.

Po riječima selektora bh. reprezentacije Suada Ćupine, karatisti BiH nastavili su kontinuitet dobrih nastupa i osvajanja odličja na velikim takmičenjima.

"Možemo biti zadovoljni rezultatima naših mladih takmičara, koji su nastavili kontinuitet uspjeha bh. karate sporta. Na prošlom EP-u u Izmiru osvojili smo tri odličja, a sada četiri, što govori o kontinuitetu rezultata", kazao je Ćupina.

Najsjajnije odličje osvojila je Mostarka Tina Marić, koja je u kategoriji do 54 kg na putu do zlata ostvarila pet pobjeda.

"Ovo mi je prvo Evropsko prvenstvo i odmah sam došla do zlata, što je nevjerovatno. Posebno mi je drago što nisam izgubila nijedan poen. Ovo je veliki uspjeh i za mene i za cijelu reprezentaciju", rekla je Marić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Vrijedne rezultate u konkurenciji do 21 godine ostvarili su Eldina Maslo i Meris Muhović, osvojivši srebrene medalje te Nedim Varupa bronzom u kadetskoj konkurenciji.

Eldini Maslo ovo je bio treći EP, a na svakom dosad je osvajala medalje.

"To je još jedan dokaz našeg dobrog rada i truda koji smo uložili u pripreme. Sada sam došla do srebra, a nadam se da ću biti uspješna i na narednim takmičenjima", kazala je Maslo.

Selektor juniorske reprezentacije BiH Miroslav Klepić kazao je da rezultati bh. takmičara u Novom Sadu predstavljaju svojevrsno iznenađenje, s obzirom na ulaganja u ovaj sport.

"Karate nema nikakvu podršku i četiri medalje na Evropskom prvenstvu predstavljaju iznenađenje. Ovi rezultati naših mladih takmičara su veoma značajni, ali je još bitnije da nastave s uspjesima i u seniorskoj konkurenciji", kazao je Klepić.

Na EP-u je nastupilo 46 reprezentacija, a BiH je osvojila osmo mjesto u poretku zemalja osvajača medalja.