sport
4

Održan prvi Red Bull Air Race: Bonhomme pobijedio starog rivala

Klix.ba
Red Bull Air Race svjetsko prvenstvo nakon trogodišnje pauze ponovo je u niskom letu. Na modrom nebu Abu Dhabija na otvorenju sezone vodila se žestoka borba između trojice pilota, a pred nekoliko hiljada gledatelja uz obalu Corniche pobjedu je na kraju izborio Paul Bonhomme.

On je pobijedio na prvoj utrci Red Bull Air Race svjetskog prvenstva održanoj u subotu u Abu Dhabiju. Najbolje je podnio napetost neizvjesnog finala i nadmašio višegodišnjeg rivala Hannesa Archa, dok je treće mjesto osvojio Kanađanin Pete McLeod.

Aktueni je svjetski prvak u pretposljednjem krugu imao zaostatak i za nadolazećom zvijezdom Peteom McLeodom, koji se u Abu Dhabiju prvi put u karijeri domogao pobjedničkog postolja, i za starim rivalom Archom.

No, u posljednjem je krugu brzinskog spektakla u niskome letu nad plavom površinom Arapskog zaljeva bio gotovo dvije sekunde brži. Sa 56.439 sekundi ne samo da je osigurao pobjedu, već je i zabilježio najbolje vrijeme utrke.

Arch je bio lošiji postigavši vrijeme 57.776. Kao što se i očekivalo, utrka u Abu Dhabiju najavila je uzbudljivu i vrlo neizvjesnu sezonu najbržeg svjetskog prvenstva u svijetu motosporta.

"Pritisak je bio ogroman i nije bilo nimalo lako vratiti se na najvišu stepenicu", rekao je Bonhomme koji je 2009. i 2010. osvojio naslov svjetskog prvaka ostavivši Archa na drugome mjestu.

Obojica su se pribojavala da će promjene pravila i uvođenje standardnih motora za svih 12 pilota pooštriti konkurenciju. Upravo se to i dogodilo.

U petak su na kvalifikacijama Kanađanin Pete McLeod, Australac Matt Hall, Britanac Nigel Lamb i Čeh Martin Sonka bili unutar jedne sekunde zaostatka.

Sljedeća destinacija na koju piloti sele svoje avione je Rovinj. Između osam utrka u sedam država, ovaj zrači spektakl po prvi put u svojoj povijesti odabrao je Hrvatsku te će 12. i 13. aprila gledateljima pružiti pravi adrenalinski spektakl.

Rezultati: 1. Paul Bonhomme (GBR), 2. Hannes Arch (AUT), 3. Pete McLeod (CAN), 4. Matt Hall (AUS), 5. Nigel Lamb (GBR), 6. Matthias Dolderer (GER), 7. Martin Sonka (CZE), 8. Nicolas Ivanoff (FRA), 9. Yoshihide Muroya (JPN), 10. Peter Besenyei (HUN), 11. Kirby Chambliss (USA), 12. Michael Goulian (USA).