"Nova sportska priča"
0

Održan kongres biciklističkih saveza zemalja Balkana

Piše: Nedim Grabovica
Predstavnici biciklističkih saveza iz 12 zemalja regije su se okupili danas u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH u Sarajevu, gdje je održan kongres biciklističkih saveza balkanskih zemalja.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Zlatko Berbić, predsjednik Biciklističkog saveza BiH je istakao kako je cilj kongresa da se uopće sport na Balkanu digne na jedan viši nivo, a posebno biciklizam.

"Svima nam je cilj da napravimo jednu novu priču u koju ćemo uključiti biciklizam. Evo već iduće godine imamo najavu za održavanje Balkanskog prvenstva u mont-bikeu, a nadamo se da ćemo 2016. godine biti domaćin i Evropskog prvenstva u tom sportu", kazao je Berbić.

Na današnjem kongresu bi trebalo biti imenovano i novo predsjedništvo, kao i radna grupa koja će napraviti razvoj biciklističkog sporta u zemljama Balkana, a cilj je da za četiri godine BiH dobije nove olimpijce u biciklizmu.

Wojciech Walkiewicz, predsjednik Evropske biciklističke asocijacije, je naglasio da bi bilo dobro napraviti balkanski kalendar biciklističkih događaja, jer u svakoj državi na Balkanu je malo onih koji se bave tim sportom, tako da bi na taj način bila napravljena jača konkurencija. Kada bi, kako kaže, bilo više takmičara, i biciklizam na ovim prostorima bi dobio na značaju.