Jože Maluš o nastupu na ZOI
0

"Očekujem dobar plasman bh. alpinaca"

Sarajevo-x.com
Jože Maluš (Foto: Olimpijski komitet BiH)
Jože Maluš (Foto: Olimpijski komitet BiH)
Pred nastupe u alpskim disciplinama Žane Novaković, Maje Klepić i Marka Rudića, trener bosanskohercegovačkih alpinaca Joze Maluš dao je krata intervju za CMC, oficijelnu agenciju olimpijskog komiteta BiH. Gdin. Maluš kaže da se svi naši aplinci osjećaju dobro, trenutno imaju optimalne uvjete za trening i da on očekuje dobar rezultat, posebno od Žane Novaković i Maje Klepić.

Kako je protekao period od dolaska Alpske ekipe u Whistler pa do danas(10 dana)?

Na početku smo imali poteškoća sa vremenskim uslovima, u donjem dijelu staze je padala kiša, dok je na gornjem dijelu staze padao snijeg. U tom periodu smo trenirali normalno, mada smo trening morali prilagođavati vremenskim uslovima.

Zadnjih 5 dana imamo odlično vrijeme. U toku dana je sunčano, a u toku noći ispod nule što nam omogućava optimalan trening slaloma i veleslaloma. Kakva je zdravstvena situacija sa našim takmičarima?

Osim Maje Klepić koja je imala manjih problema sa rastom umnjaka, svi takmičari su zdravi i osjećaju se odlično.

Dali ste imali vremena da u toku ovih desetak dana poboljšate spremnost naših takmičara?

Naravno, oni su trenirali intenzivno i prije Vankuvera, a imali smo par trka u Bosni pred samu Olimpijadu. Ovaj period u Vankuveru smo iskoristili za odmor, regeneraciju i podizanje takmičarske spreme na što veći nivo.

Svi bosanskohercegovački Olimpijci treniraju po planu, kratko i kvalitetno kako bi bili svježi pred samu Olimpijsku trku.

Prognoze za utrku?

Prvih 15 takmičara koji su najbolji po FIS rang listi idu na žrijebanje tako da najbolji takmičar može teoretski nastupiti kao 15. na startu i obrnuto. Pobjednici će vjerojatno biti iz ove prve jakosne grupe skijaša.

Svi ostali takmičari (među koje spadaju naši) će dobiti startne brojeve opet po FIS rang list koje i zaslužuju od 15. mjesta pa naviše.

Moja prognoza je da će se većina naših takmičara plasirati bolje nego su plasirani na FIS rang listi u ovom trenutku.

Koliko će ići naprijed, teško je reci jer zavisi od mnogo faktora. Nadam se da niko neće napraviti takvu grešku da mora ispasti ili odustati.

Od naših takmičara mislim da Žana Novaković ima bolje šanse u veleslalomu a Maja Klepić u slalomu. Za Marka Rudića mogu reći da je u ovom trenutku spremniji za slalom.