sport
10

Obilježen "Olimpijski dan" na stadionu AK Sarajevo, manifestaciju podržao i Mirza Bašić

Piše: O. T.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH), u saradnji s Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, obilježio je "Olimpijski dan".

Manifestacija je održana na stadionu Atletskog kluba Sarajevo gdje su se sa djecom i odraslima družili uspješni bh. sportisti i olimpijci Lucia Kimani (atletika), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Marko Rudić (alpsko skijanje), Tanja Karišik (ski trčanje/biatlon), Mirza Bašić (tenis)...

Svojim prisustvom ovaj događaj je uveličao bh. tenisr Mirza Bašić koji zauzima 130. mjesto na ATP rang-listi.

"Ovo je jako lijepa manifestacija. Sportom se trebaju baviti svi mladi i ja sam došao podržati sve one koji to žele", kazao je Bašić.

Iskoristili smo priliku porazgovarati sa Bašićem o njegovoj karijeri. Naš teniser je ostvario značajan napredak pošto je u posljednjih godinu dana napredovao za 60 pozicija na ATP rang-listi.

"Zadovoljan sam napretkom tokom posljednje dvije godine. Sada slijede turniri na travi. To su kvalifikacije za Wimbledon i nekoliko pripremnih turnira", govori naš teniser, te dodaje da je bh. tenis napredovao, ali isključivo zbog truda pojedinaca: "Jako mali napredak je ostvaren na kolektivnom nivou. Sve su ovo pomaci napori pojedinaca i njihovih roditelja."

Svoje treće učešće na Olimpijskim igrama zabilježit će 35-godišnja Lucia Kimani koja se takmiči u maratonu. U Pekingu 2008. zauzela je 42. mjesto, dok je u Londonu 2012. godine odustala.

"Moja očekivanja na Olimpijadi su da završim utrku i da ostvarim što bolji rezultat. Krenuli smo sa ozbiljnim treninzima i sada počinjem sa vježbama na kraćim dionicama. Uskoro idemo na Jahorinu na pripreme, ali ćemo morati otići u toplije krajeve kako bi se navikli na vruću klimu u Rio de Janeiru", kazala je Kimani.

Najmlađa bh. učesnica na Olimpijadi bit će 19-godišnja Tatjana Đekanović koja se takmiči u streljaštvu.

"Uzbuđena sam pošto je ovo san svakog sportiste i ja sam uspjela ostvariti ga relativno brzo. Zaista sam sretna i ponosna zbog toga. Očekivala sam da ću ostvariti normu, jer je proces priprema trajao tri godine tokom kojih sam prikupljala bodove na rang-listi", kazala je Đekanović, te se osvrnula na tok priprema ua Olimpijadu: "Razočarana sam finansijskom podrškom, ali zahvaljujći Olimpijskom komitetu i sponzorima obezbijeđena su sredstva za kvalitetnije pripreme koje ću održavati i u Hrvatskoj. Učestvovat ću i na Svjetsokm kupu u Bakuu nakon čega se nastavljaju pripreme do Olimpijade", kazala je Đekanović.

Na Olimpijskim igrama u Brazilu, Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani i Tatjana Đekanović, a očekuju se i nastupi Damira Džumhura, Larise Cerić, te dva plivača. Ukoliko svih 10 sportista izbori normu za OI, to će biti najveća bh. ekspedicija na nekim olimpijskim igrama.