ZOI u Vancouveru
0

Norvežanima titula u štafetnoj utrci 4x7,5 km

FENA
Ole Ejnar Bjorndalen (Foto: AP)
Ole Ejnar Bjorndalen (Foto: AP)
Ole Ejnar Bjorndalen donio je Norveškoj zlato u biatlonskoj štafeti na 4x7,5 kilometara i tako došao do drugog mjesta na listi najtrofejnijih olimpijaca.

36-godišnji Bjorndalen, koji je na Olimpijskim igrama u Vancouveru osvojio i srebro u utrci na 20 kilometara, trijumfom u vremenu od 1:21:38.1 sata došao je do svoje 11. olimpijske medalje, šeste zlatne.

Norvežanin je bio rame uz rame sa Austrijancem Kristofom Zumanom, srebrenim u dohvatnoj utrci na 12,5 kilometara, na početku posljednjeg dijela utrke, ali je zahvaljujući lošem gađanju rivala u ležećem stavu došao do nedostižne prednosti.

Svoj dio u trijumfu Norvežana imali su i Emil Helge Svendsen, koji je u štafeti došao do treće medalje na Igrama u Vancouveru, Halvard Hanevold i Tarjei Boe. Bjorndalen sa 11 medalja ima samo jednu manje u odnosu na najtrofejnijeg takmičara u istoriji Zimskih Olimpijskih igara, sunarodnika, Bjorna Delija.

Uprkos lošem prvom gađanju Zuman je uspio da se vrati u utrku, a potom u samom cilju pretekne Rusa Jevgenija Justjugova i s prednošću od dvije desetinke Austriji donese srebrenu medalju, za koju su zaslužni i Zimon Eder, Danijel Mesotič i Dominik Landertinger. Na treći stepenik pobjedničkog postolja popeli su se Rusi Justjugov, Anton Šipulov, Ivan Čerezov i Maksim Čoudov.

Vezani članci